Chování lyžařů i instruktorů na Lipně nově sleduje skipatrola

4. leden 2018

Letos poprvé mohou lidé ve Skiareálu Lipno potkat skipatrolu. Její členové sledují dodržování základních bezpečnostních pravidel na sjezdovce, chování lyžařů i samotných instruktorů.

Jedním z členů skipatroly je Petr Firbach. „Teď jsem projel sjezdovku a největším problémem byli kupodivu naši instruktoři. Mají za sebou hada dětí a dělají s nimi cvičení přes celou šíři sjezdovky, což je nebezpečné pro naše klienty i veřejnost. Upozornil jsem je na to, že mohou využívat maximálně polovinu sjezdovky,“ popisuje.

Ve žluté bundě skipatroly jezdí také Petr Chalupa. „Naším úkolem je hlavně prevence. Jsme služba, která má oči na kopci. Snažíme se předcházet nebezpečným a krizovým situacím, abychom pak nemuseli řešit konkrétní problémy. Upozorňujeme lidi na nevhodné chování,“ dodává.

Podle lyžařů má nová služba smysl. „Myslím, že je to dobré pro bezpečnost všech, lepších lyžařů i těch začínajících, kteří se učí. Důležité je jezdit s rozumem,“ říkají manželé Kabelkovi z Moravských Budějovic, kteří přijeli na Lipno lyžovat na jeden den.

Do skipatroly jsou přijímáni jen ti nejzkušenější instruktoři z místní lyžařské školy. Denně se na sjezdovkách střídají čtyři členové.

autor: pfr
Spustit audio