Ševětín se dočká nového obchvatu. Financovat jej bude firma spravující tamní lom

22. červenec 2019 15:22

Hluk a prach způsobený nákladními auty už brzy mizí z centra Ševětína na Českobudějovicku. Tranzitní dopravu odvede nový obchvat.

Už letos na podzim se obyvatelé Ševětína na Českobudějovicku dočkají dlouho připravovaného obchvatu. Mimo střed městyse vyvede veškerou nákladní dopravu. Stavět ho nakonec začala soukromá firma spravující tamní lom.

Z lomu, který leží v katastru městyse, totiž denně vyráží stovky nákladních aut naložených kamením. Ty nemají jinou možnost, než jezdit přímo středem městyse. Radnice o stavbě obchvatu jednala víc než deset let. Podle nezávislé starostky Romany Hajské by jí ale ze svého rozpočtu nemohla financovat.

Mezi Bošilcem a Ševětínem je otevřený nový úsek dálnice D3

Dálnice

Ředitelství silnic a dálnic otevřelo před začátkem prázdnin další úsek dálnice D3 mezi Bošilcem a Ševětínem na Českobudějovicku.

Největšími problémy spojenými s kamenolomem jsou hluk a prašnost. Přestože mají kamiony povinnost své nákladní prostory přikrývat, ne všichni to podle starostky Romany Hajské dodržují. „Spravujeme ještě dalších deset lomů v kraji. Ten ševětínský je ale v posledních letech nejvýznamnější, protože ve velkém dodává materiál na stavbu dálnice D3,“ říká ředitel firmy Kámen a písek Český Krumlov Otakar Veselý.

Obchvat bude dlouhý bezmála jeden kilometr. Začíná jižně od Ševětína podél železniční tratě a na severním okraji se napojí na dálnici D3. Hotový by měl být nejpozději do konce října. Stavba nabrala menší zpoždění, protože podloží pod novou silnicí bylo měkčí, než se předpokládalo. Podle Otakara Veselého bude obchvat stát 17 miliónů korun.

Spustit audio

Související