Zahraniční turisté kvůli koronaviru hromadně ruší letošní pobyty na Lipně

7. duben 2020 18:04

Nadcházející velikonoční svátky obvykle znamenají pro oblast Lipenska první velký nápor turistů. Letošní sezóna bude ale kvůli pandemii koronaviru, která postihla celý svět, odlišná.

Zahraniční klienti v posledních dnech hromadně ruší své dlouho zamluvené pobyty. Provozovatelé kempů a apartmánů žijí v nejistotě a spoléhají, že ztráty pomůžou alespoň částečně zmírnit domácí turisté.

„Tohle jsou naše luxusní mobilní domky, jsou až pro šest lidí, mají vybavenou koupelnu, kuchyň, záchod,“ ukazuje provozovatel kempu u Frymburku Hanne Wilzing výbavu mobilního domku, o které bývá velký zájem. Teď je ale jasné, že mobilheimy zůstanou ještě dlouho prázdné.

Denně mu chodí desítky žádostí o storna pobytů. „Měli jsme otevírat zhruba za tři týdny, ale nevidíme to reálně. Vzhledem k tomu, že jsou zrušené rezervace skoro na celý měsíc květen, uvažujeme o zahájení od června, možná až července,“ říká.

Jeho klientelu tvoří z větší části Němci, Rakušané a také Nizozemci. Podle něj dostali strach poté, co se v tamních médiích objevila vyjádření představitelů české vlády o tom, že státní hranice můžou být uzavřené klidně další dva roky.

„Pokud budou zavřené hranice i přes hlavní sezónu, samozřejmě doufáme, že česká klientela nám nahradí část, ale počítáme i s tím nejhorším, že letos to může být už úplně konečná,“ dodává Hanne Wilzing.

Ztráty počítá i provozovatel apartmánů v Lipně nad Vltavou Luboš Krejza. Jen za storna pobytů zamluvených na Velikonoce zákazníkům vyplatil zhruba tři miliony korun. „Udělali jsme si takový předpoklad, že kdyby muselo zůstat zavřeno do poloviny června a v červnu bychom měli nějaké minimální tržby, tak ten propad u nás by činil 14 milionů, což je skutečně velmi bolestivé,“ komentuje.

Čtěte také

Vyjádření o dlouhodobém uzavření státních hranic bylo podle něj nešťastné. Hosty se teď snaží přemluvit, aby pobyty místo rušení přesunuli. „Naši pracovníci z recepce samozřejmě mají plné ruce práce s tím, aby to těm hostům vyvrátili, aby s nimi komunikovali. Posílají jim fakta, přeložená vyjádření naší vlády,“ doplňují.

Jestli se podaří výpadek zahraniční klientely nahradit tou tuzemskou, se teprve ukáže. Podle ředitele Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromíra Poláška teď vše závisí hlavně na tom, jak se Česká republika vyrovná s pandemií koronaviru.

„My věříme, že čeští turisté si místo té své letošní dovolené u moře vyberou dovolenou u našeho jihočeského moře na Lipně,“ uvádí. Připouští ale, že kvůli nastupující ekonomické krizi bude mít mnoho lidí omezené finance, a tak budou zvažovat, jestli na dovolenou vůbec pojedou.

Spustit audio

Související