Před vyhlášeným otáčivým hledištěm se letos hrát nebude, divadlo ruší kvůli koronaviru celou sezónu

7. duben 2020 09:05

Před divadelní točnou v zámecké zahradě v Českém Krumlově se každoročně představují hvězdy činoherní, operní i baletní scény. Letos ale bude oblíbená scéna bez diváků i bez herců.

Kvůli pandemii koronaviru Jihočeské divadlo celou nadcházející sezónu zrušilo. Definitivně o tom rozhodla rada města České Budějovice, které divadlo zřizuje.

Podle náměstka primátora Juraje Thomy v současnosti nikdo nemůže určit, jak se nákaza koronavirem bude vyvíjet a jak dlouho ještě potrvají vládní nařízení, kvůli kterým jsou mimo jiné zavřená tuzemská divadla.

Přitom ještě minulý týden řekl ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek v rozhovoru pro Český rozhlas, že přípravy na sezónu pokračují. V plánu byly například premiéry představení v režii Petra Zelenky a Petra Formana. Nakonec se ale neuskuteční.

Ve více než šedesátileté historii otáčivého hlediště se nehrálo jen párkrát. Na přelomu 80. a 90. let byla scéna uzavřená kvůli rozsáhlé přestavbě. Krátkou pauzu si také vyžádaly povodně v roce 2002, ale ta trvala pouze týden.

Čtěte také

Samotné hlediště přesto nezůstane úplně bez života. Scénu i přilehlý barokní letohrádek Bellaria čekají rozsáhlé opravy. Město České Budějovice původně chtělo kompletně sanovat konstrukci na podzim, po zrušení sezóny se radní rozhodli, že práce za zhruba 24 miliónů korun začnou už v létě.

Oprava by měla být hotová do konce března příštího roku, aby neohrozila příští divadelní sezónu. „My dnes jsme v situaci, že kvůli restriktivním opatřením divadlo nemůže řádně zkoušet, velice vázne výroba kulis a dekorací. Místo herců a diváků proto prostě stráví léto na otáčivém hledišti stavební firmy, které budou rekonstruovat stávající konstrukci,“ potvrdil náměstek primátora Juraj Thoma.

Vstupné za zrušená představení začne Jihočeské divadlo vracet po skončení mimořádných vládních opatření, až bude moct zahájit provoz své pokladny. Lidé můžou o vrácení peněz požádat také prostřednictvím webu jihoceskedivadlo.cz. Na letošní sezónu na otáčivém hledišti už bylo prodáno téměř 50 tisíc vstupenek.

Spustit audio

Související