Sezóna na otáčivém hledišti byla rekordní. Pro zastaralou scénu je to ale podle ředitele Jihočeského divadla příliš velký nápor

15. září 2019

Rekordní byla letošní sezóna na otáčivém hledišti v Českém Krumlově. Jihočeské divadlo pro venkovní scénu naplánovalo nejvíc představení v historii, celkem 98. Díky příznivému počasí pak mohlo odehrát 96 z nich.

Na programu byly dvě premiéry. „Jako novinku jsme uvedli Šípkovou Růženku, a po mnoha letech tak vrátili klasický balet na trávník před otáčivým hledištěm, a operu Turandot, ve které účinkovalo asi 200 lidí a byla to z tohoto pohledu největší inscenace na otáčivém hledišti,“ říká ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek.

Rekordní byl počet diváků, na představení přišlo přes 58 tisíc lidí. „Který titul byl nejúspěšnější, se úplně říct nedá, protože jsme měli 33 rodinných představení v odpoledních hodinách. Tam rozhoduje momentální počasí, jestli jsou děti zdravé a tak podobně. Na večerní představení se naopak lístky prodávají dlouho dopředu a velká část bývá prodaná už před Vánoci,“ dodává Lukáš Průdek.

Příští rok Petr Zelenka s Leonardem

Pro příští rok připravuje Jihočeské divadlo pro otáčivé hlediště osm titulů, z toho opět dvě premiéry. „Petr Zelenka bude režírovat inscenaci o Leonardu Da Vincim a režisérem druhé novinky bude Petr Forman,“ poodhaluje ředitel. Předprodej na léto 2020 začíná 1. října.

Pro další roky se však podle Lukáše Průdka koncepce oblíbené venkovní scény musí změnit. „Představení bude méně, protože otáčivé hlediště a jeho zázemí už je zastaralé a potřebovalo by opravit. Takový nápor představení a diváků je v tuto chvíli téměř za horizontem životnosti. Plánujeme, že budeme hrát méně, pravděpodobně v příštích letech jen večerní představení,“ vysvětluje Lukáš Průdek.

Čtěte také

Jihočeské divadlo má v tuto chvíli uzavřenou smlouvu na využívání otáčivého hlediště ještě na příští sezónu a jedná o kontraktu na dalších pět let. Budoucnost scény v zámecké zahradě je stále předmětem mnoha diskuzí a sporů.

„Myslím si, že abychom mohli otáčivé hlediště  odkázat budoucím generacím a zajistit jeho existenci, je vhodnou variantou rozšířit zahradu o divadelní trakt a tam umístit hlediště, které bude odpovídat 21. století, co se týká technologií i komfortu pro diváky i divadelníky. Avšak tato varianta byla zastavena,“ říká Lukáš Průdek.

Podle posledního platného rozhodnutí ministra kultury má otáčivé hlediště zůstat na stávajícím místě. „I to si dovedu představit, ale je nezbytně nutné k tomu říct, za jakých podmínek. A tam se dostáváme do toho sporu, který nikdo nechce rozhodnout,“ uzavírá ředitel Jihočeského divadla.

Ohlédnutí za sezónou na otáčivém hledišti v Českém Krumlově přináší kulturní magazín Kavárna. Dále pozve na výstavu Fotopoezie v budově Českého rozhlasu České Budějovice a také výstavu Kabinet zázraků v Jihočeském muzeu, přidá tip na audioknihu Prodloužená jízda a nabídne pohled do islandské kinematografie.

Spustit audio

Související