O lidech, kteří kvůli Temelínu přišli o domov, vypráví Rybí krev v Jihočeském divadle

28. duben 2019

Své domy museli opustit kvůli stavbě jaderné elektrárny Temelín. Bagry srovnaly vesnice se zemí a lidem dodnes zůstaly šrámy na duši. O tom je nová hra Rybí krev v Jihočeském divadle.

Jedná se o adaptaci románu jihočeského spisovatele Jiřího Hájíčka, oceněného cenou Magnesia Litera. Příběh lidí poznamenaných nařízeným vystěhováním z rodných chalup a přesunem na největší českobudějovické sídliště Máj má na divadelních prknech světovou premiéru.

Diváci se přenesou do 80. let minulého století a jihočeských vesnic, které zmizí z mapy, aby je mohla nahradit jaderná elektrárna nebo přehrada.

Román pro Jihočeské divadlo zdramatizovala Marie Špalová. „Já doufám, že tam zůstalo to hlavní z Jiřího Hájíčka, to znamená rodinné a přátelské vztahy a otázka, co to znamená pro člověka, když přijde o svůj domov,“ říká.

Pro režisérku inscenace Natálii Deákovou je téma vykořenění zajímavé, ale ještě víc ji zajímá, jak ho člověk v sobě zpracovává. „Mě osobně nejvíc zaujal ten fakt, že hlavní postava rekapituluje ve čtyřiceti letech svůj dosavadní život a vypořádává se se vzpomínkami, které jsou nějakým způsobem traumatizující nebo doteď nevyřešené,“ dodává.

Museli vymést celý dům, pak jim ho zbořili. Po vesnicích u Temelína nezbylo skoro nic

Zde stávala obec Temelínec. Narodila se tu Marie Poláková (na snímku s redaktorem Zdeňkem Zajíčkem). Celá její rodina ale musela kraj opustit, vesnice byla vysídlená a zničená v 80. letech kvůli výstavbě Jaderné elektrárny Temelín

Narodili se tu, žili tu a pak odsud museli odejít. Ničení vesnic kvůli stavbě jaderné elektrárny Temelín je námětem oceňované knihy jihočeského spisovatele Jiřího Hájíčka Rybí krev. Mezi lidi, kteří to skutečně zažili, patří Marie Poláková. Vysídlení se dotklo celé její rodiny.

Hlavní postavu Hany, která se nechce smířit se zánikem vesnic a snaží se proti tomu bojovat, hraje Kamila Janovičová. „Když jim zbourali vesnice, utekla do ciziny a patnáct let se nechtěla vrátit, cestovala po světě. Pak se vrací, aby se postarala o tatínka po operaci, a tím pádem zkusí navštívit i lidi, které tolik let neviděla,“ popisuje.

Hra Rybí krev měla v Jihočeském divadle premiéru v pátek 18. dubna. Poslední repríza před letní přestávkou je naplánovaná na sobotu 4. května.

Inscenaci podle románu Jiřího Hájíčka představuje kulturní magazín Kavárna. Dále připomíná koncert Jihočeského symfonického big bandu v rozhlase, prozrazuje, které audioknihy ocenili porotci jako nejlepší v roce 2018 a nabízí hudební recenzi nové desky Jana Spáleného.

Spustit audio

Související