Ulicemi Českého Krumlova obvykle proudí tisíce lidí, teď jsou prázdné. Smutný pohled, komentují místní

30. březen 2020 11:32

Památky jsou zavřené, turistická sezóna kvůli pandemii koronaviru v tradičním termínu nezačala. Vidět to je i v nejnavštěvovanějším jihočeském městě Český Krumlov. Historickým centrem, kde loni touto dobou proudily tisíce lidí, projde teď denně jen několik desítek místních.

Když se o víkendu redaktorka Českého rozhlasu vydala z náměstí Svornosti směrem k zámku, dlouho nikoho nepotkala. Až na ostrově mezi Lazebnickým a Plášťovým mostem uviděla dvě ženy, které se vydaly do města.

„Pro mě je to smutný pohled, protože jsem i podnikatelka. Mám tady v Krumlově kavárnu a řeším spoustu okolností, které s tím souvisejí, ať jsou to zaměstnanci nebo provoz. Rozhodně to není tak, že by se nám líbilo město bez turistů, tahle by to vypadat nemělo,“ komentovala Blanka Křížová.

Čtěte také

Podobný názor má i Romana Šlejmarová. „Já jsem společenský člověk, ráda potkávám lidi, a když nikoho nevidíte, nemáte kam zajít na kafe, je to smutné,“ řekla. Pusto a prázdno bylo i v areálu českokrumlovského zámku, který jindy přetéká turisty.

V Klášterní ulici se ozýval hluk z pizzerie. „Máme zavřeno, tak opravujeme. Uděláme malby, obklady, věci, na které dlouho nebyl čas. Teď ho máme až moc,“ popisoval majitel Andrea Masáro, Ital, který žije v Českém Krumlově už téměř třicet let.

Při hodinové procházce historickým centrem Českého Krumlově potkala redaktorka Českého rozhlasu asi deset lidí, z toho čtyři řemeslníky. Je tak vidět, že obyvatelé města nařízení související s nouzovým stavem opravdu dodržují.

Spustit audio

Související