Korejce přitáhla do Čech telenovela, přibývá i dalších Asiatů. Vždy ale jen rychle projdou město a jedou dál

15. červenec 2018

Do Českého Krumlova přijíždí podle statistik už kolem dvou milionů turistů ročně. V posledních letech je mezi nimi stále více Asiatů. Japonské cestovní kanceláře totiž označují Krumlov za nejkrásnější město na světě, Korejcům učarovala Česká republika kvůli telenovele.

Když se dnes projdete Českým Krumlovem, potkáte téměř jen asijské turisty. Drtivá většina z nich přilétá z Koreje a hlavně z Číny.

„Největší vliv na to má to, že začaly létat čtyři přímé linky z Číny, a pak také to, Čínská lidová republika má opravdu dobré vztahy s Českou republikou,“ myslí si průvodkyně Zan Zan Liu, která pochází z Číny, ale v Českém Krumlově našla už před lety nový domov a založila tady i rodinu.

Asijští turisté v Českém Krumlově

Podobné je to s Korejci. Ti Český Krumlov objevili už před několika lety – jednak díky tomu, že korejské aerolinie finančně vstoupily do českých aerolinií, a pak také poněkud kuriózně díky korejské telenovele, v níž hlavní hrdinka z vyšší společnosti utekla se svým bodyguardem prožít milostný románek do jakési vzdálené exotické Prahy.

Podle Zan Zan Liu ale opravdový boom teprve přijde. „Myslím si, že v dalších letech bude asijských turistů ve východní Evropě přibývat. Už si totiž prošli celou západní Evropu, všude byli a teď ten zájem přejde na východní Evropu. Tady teprve ten cestovní ruch začíná,“ říká.

Podle údajů Českého statistického úřadu už jsou jihokorejští turisté osmí nejčastější návštěvníci naší republiky, loni jich přijelo 417 tisíc.

Počet návštěvníků z Číny, Tchaj-wanu a Koreje se v meziročních srovnáních zvýšil v řádech od 25 do 44 procent. Vzestupná čísla potvrzují statistici už několik let.

Když se v Českém Krumlově začaly zhruba před deseti lety objevovat první větší turistické skupiny Japonců, bral to leckdo jako anomálii, která časem přejde. Vypadá to ale, že opak je pravdou. „Stál jsem tady u zrodu turismu v roce 1992 a přiznávám, že nás nenapadlo, že se sem bude létat z Asie. Čekali jsme evropskou klientelu, Němce, Rakušany, Američany,” vzpomíná Oto Šrámek ze Sdružení průvodců Český Krumlov.

Asijští turisté v Českém Krumlově

Asiaté ale jsou i v lecčems problematičtí. „Setkáváme se často, zejména v případě Korejců a Číňanů, s tím, že ty skupiny nerespektují pravidla průvodcovských služeb. Provádí sami jejich průvodci bez licence, takže děláme pravidelné kontroly a dokonce místní průvodci absolvovali kurz korejštiny, aby obstáli jako tlumočníci,“ vysvětluje Oto Šrámek.

Turisté z Asie mají zcela jiné stravovací návyky a jiné priority. Většinou přijíždějí autobusem, vystoupí, projdou centrum města a zámek a za hodinu, maximálně za tři, odjíždějí jinam. Ve městě tak zůstávají jen tržby za zaparkovaný autobus a použití toalet, výjimečně za nějaké občerstvení.

Turisté statky obdivují, ale něco jiného je v nich bydlet, říká obyvatelka Holašovic

Holašovice bez turistů v zimě

Jediná obec v České republice zapsaná na seznam světového kulturního dědictví UNESCO, to jsou jihočeské Holašovice. V 16. století je vylidnila morová epidemie a místo českých obyvatel tu začali žít hlavně Němci. Po druhé světové válce museli odejít, pak už se vesnice stala ryze českou.

Proč tomu tak je? Zpravidla nemají tak dlouhé dovolené a pak je tu něco, co by se dalo nazvat prestiž cestovatele. Rádi se doma chlubí tím, co všechno viděli. Čím víc toho je, tím lépe. „Jako průvodkyně se většinou setkávám s velkými skupinami, které mají strašně limitovaný program. Přijedou do Krumlova opravdu jenom na chvilku a nemá pro ně smysl víc než vidět zámek, projít se a vyfotit se,“ popisuje Zan Zan Liu.

Podle Oty Šrámka už není reálné, že by se Krumlov zbavil nálepky přeplněného turistického centra. „Je to nevyhnutelné, jsme prostě populární světová destinace. Nemá smysl snažit se vracet k tomu, co bylo před 25 lety. Je třeba nastavit pravidla a najít nějakou cestu vzájemné koexistence, aby to bylo prospěšné pro turisty i obyvatele Krumlova,“ uzavírá.

Spustit audio

Související