Do Krumlova jezdí v posledních letech dvojnásobek turistů z Číny

18. červen 2016

Přibližně každý šestý návštěvník hradu a zámku v Českém Krumlově je Číňan. Jejich zájem se za poslední roky zdvojnásobil, lákají je totiž památky UNESCO. Národní památkový ústav proto překládá letáky do čínštiny a chystá ukazatele v asijských jazycích.

Správa zámku ale zatím marně hledá průvodce se znalostí čínštiny. Číňané tak chodí na anglické prohlídky, a to i přesto, že jim ani nerozumí. „Občas opravdu netuším, jestli mi vůbec něco rozumí, akorát se usmívají,“ říká studentka Veronika, která provádí v angličtině.

Kastelán hradu a zámku v Českém Krumlově Pavel Slavko potvrzuje, že v současné době je asijská návštěvnost na vzestupu. „Odhadujeme, že letos už to bude až 70 tisíc návštěvníků z Asie. Absolutním vrcholem jejich zájmu je Plášťový most a pohled z něj na historické centrum, kvůli tomu se pořádají i zájezdy,“ komentuje.

Památkáři začínají překládat do čínštiny texty a ukazatele na památkách, chystají audio průvodce, ve městě je už také možné koupit čínské tištěné publikace. „Nemáme ale naše průvodce, kteří by uměli vykládat text a provádět v čínštině. Ani nemyslím, že to v blízké době bude možné, protože to musí vyrůst nová generace, která pochopí, že je dobré se učit čínsky,“ dodává ředitel Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio