Správa hradu a zámku v Českém Krumlově se letos pokusila regulovat davy návštěvníků

4. listopad 2019 16:37

Jihočeské památky letos navštívilo přes milion lidí. Nejvíc jich míří do Českého Krumlova, kde je už několik let nápor turistů neúnosný. Správa státního hradu a zámku proto zkouší jejich počet regulovat.

První výsledky se už dostavily. Podle kastelána Pavla Slavka na českokrumlovském zámku ve srovnání s loňskem ubylo 50 tisíc turistů.

„V posledních letech návštěvnost Krumlova raketově a strmě stoupala, začalo to být v některých měsících, okamžicích a místech neúnosné. Letos jsme vyzkoušeli model, že návštěvnosti není třeba se bát, že je možno ji ovlivnit a dokonce ji udržet v únosných mezích,“ komentuje.

Správa hradu a zámku na regulaci návštěvnosti podle ředitele jihočeských památkářů Petra Pavelce spolupracuje i s místní radnicí. „Město Český Krumlov redukuje počet autobusů, respektive zpoplatňuje jejich vjezd, a my na zámku jsme na těch nejvíce navštěvovaných trasách dost výrazně zvýšili vstupné. Projevuje se to tím, že lidí přijde méně, ale v důsledku je tam lepší atmosféra, větší komfort a my neztrácíme na vybraném vstupném,“ popisuje.

Kastelán Pavel Slavko připomíná, že je třeba rozprostřít návštěvnost rovnoměrněji do období celého roku. „Pak není problém 400 až 500 tisíc návštěvníků, ale nesmí to být prostě vlna tsunami, která se žene a ničí. Když je to klidnější, i návštěvník má větší komfort, nejsou plné lavičky, není přecpáno v obchůdcích, na trasách a tak dále. Tento trend považuji za velmi dobrý,“ dodává.

Čtěte také

Zatímco v Českém Krumlově se památkáři snaží počet návštěvníků omezit, jinde je tomu právě naopak. Pomyslným skokanem roku v návštěvnosti se stal zámek v Třeboni, který letos navštívilo skoro 50 tisíc lidí, což je o 10 tisíc víc než loni.

Třeboň má na rozdíl od Českého Krumlova, Hluboké nad Vltavou nebo Červené Lhoty stále prostor návštěvnost zvyšovat, aniž by to škodilo komfortu a zážitku. „V případě Schwarzenberské hrobky, kde je ten nárůst nejvyšší, jsme využili toho, že ne všichni návštěvníci touží spatřit podzemní krypty s ostatky Schwarzenbergů, takže jsme nabídli pouze prohlídku kaple, čehož využilo velké procento lidí,“ říká kastelán Vít Pávek.

A počet letošních návštěvníků v Třeboni není ještě konečný. Tamní zámek totiž patří mezi památky, které mají otevřeno i v zimním období.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související