Návštěvnost hradu a zámku v Českém Krumlově je na samé hranici únosnosti

5. srpen 2018 14:06

Teploty kolem 30 stupňů a prostranství zcela zaplněná turisty – tak to teď vypadá na Státním hradu a zámku v Českém Krumlově. Návštěvnost dlouhodobě nejoblíbenější jihočeské památky se v polovině hlavní sezóny blíží až k samotné hranici únosnosti.

„Kolem desáté až jedenácté hodiny dopolední dojíždí největší objem turistů. Nejkritičtější je situace asi na hlavních podélných průchozích osách, kde je řada mostovek a průjezdů. V tom množství tam nastává skutečně nátřesk, nával,“ popisuje kastelán Pavel Slavko.

Rozvrh jednotlivých prohlídkových okruhů tady proto musí být přesně naplánovaný. „Od prvního po páté nádvoří rozdělujeme prohlídkové trasy, různé atraktivity pro návštěvníky tak, aby se ta vlna obrazně řečeno rozlila rovnoměrněji na více míst celého areálu zámku,“ říká kastelán.

Důležitou roli hraje také počasí. Po zkušenostech z minulých let se na něj v Krumlově dokáží včas připravit. „Jakmile začne deštivé počasí, tak už se připravujeme, protože druhý den celé Lipno vykoukne z okna, uvidí zakaboněnou tvář přírody a řekne si, že když to nejde vodě, tak se pojede na zámek a do města,“ popisuje Pavel Slavko.

Zhruba 45 procent návštěvníků stále tvoří Češi. V posledních letech ale podle Pavla Slavka přibývá turistů z Asie. Například studentku Sonyu z Jižní Koreje sem přilákala historie místa. Velký počet návštěvníků jí nevadí. „Podle mě je to normální, stejně tomu nijak nezabráním. Ale to horké počasí mi opravdu vadí,“ komentuje.

Od začátku července hrad a zámek v Českém Krumlově navštívilo přes 60 tisíc lidí.

autor: mvo
Spustit audio

Související