Najme brigádníky, aby žili v centru Českého Krumlova. Část místních projekt kritizuje

16. duben 2018

Větrat peřiny v oknech, zahrát si vybíjenou na ulici nebo se jen projet s kočárkem po náměstí. Pro mnoho obyvatel měst běžná činnost, pro lidi z centra Českého Krumlova možná nesplnitelný sen.

Ten se teď pokouší proměnit ve skutečnost umělkyně Kateřina Šedá. Pro bienále architektury v Benátkách připravuje projekt s názvem UNES-CO. Na příkladu Českého Krumlova chce poukázat na obecný problém vylidňování center turisticky atraktivních měst.

Po počátečním nadšení teď projekt vzbudil odpor části místních obyvatel.

„Je to jen velké divadlo předstírat šťastné lidi ve šťastném městě. Zkáza města bude dokonána.“ Tak reaguje část místních lidí na sociálních sítích. Ti, kteří projekt kritizují, buď nebyli k zastižení, nebo se na mikrofon odmítli vyjádřit.

Dá se ještě normálně žít v centru Krumlova? Umělkyně hledá rodiny, které to na tři měsíce zkusí

Český Krumlov

Zahrát si fotbal na ulici, projet se s kočárkem a pak si sednout na lavičku a povídat s kamarádkou. Pro mnoho z nás běžný obrázek všedního života. Pro obyvatele center turisticky oblíbených měst na seznamu UNESCO něco naprosto nemyslitelného.

Umělkyně Kateřina Šedá debatu vítá. „Já si myslím, že ty negativní reakce jsou hlavně z toho důvodu, že lidé jsou málo informovaní o tom projektu, nebo mají pocit, že bych ty peníze mohla investovat někam jinam. Já je bohužel investovat nemůžu, protože jsem vyhrála soutěž v Národní galerii a peníze musí jít na umění. Já jsem se rozhodla je nedat do instalace pavilonu, ale prostě zaplatit lidem,“ říká.

Kateřina Šedá najme na tři měsíce brigádníky, kteří se budou snažit v turisticky přetíženém centru Krumlova normálně žít.

„Určitě to není divadlo, my nic předstírat nebudeme. Já chci, aby tam skutečně žili. Mohou se dobrovolně rozhodovat, co budou každý den dělat, a součástí toho je to reflektovat, to znamená, že by si měli psát poznámky, deník, měli by odpovídat na rozhovory a snažit se tu svou skutečnost zprostředkovat dalším lidem. To je důležitá součást té práce,“ dodává umělkyně.

Radnice zapůjčila byty

Její projekt pro letošní bienále architektury v Benátkách podpořila také krumlovská radnice – finančně i zapůjčením několika bytů v centru. I to je trnem v oku některým kritikům.

Podle místostarosty Českého Krumlova Josefa Hermana projekt otevře prostor pro diskuzi. „Budeme moci pojmenovat věci, které opravdu lidi trápí. Něco z toho, co Kateřina Šedá se svým týmem předvede, se možná uchytí a otevře se diskuze na téma, co s tím dělat,“ myslí si.

To, že celý projekt vzbudil emoce od nadšených až po negativní, vnímá jeho kurátorka Hana Jirmusová pozitivně. „Myslím si, že jakéhokoli problému, když se nějak vyhrotí, se ujímají umělci, a tady se vůbec nedivím, že se tak stalo,“ dodává.

Místostarosta Josef Herman připomíná, že právě vlna emocí ukazuje na to, že se skutečně jedná o problém ve městě. „To je to, co Kateřina Šedá dokáže dělat, čeho se ona nebojí a mnoho lidí by se toho bálo. Takže nechť se tak stane, nechť ty emoce vybublají. Já věřím, že nakonec vyústí v nějakou kultivovanou diskuzi a možná i nějaké řešení,“ doplňuje.

S jakým ohlasem se nakonec projekt setká a jaké výsledky ukáže, bude jasné až v létě na bienále v Benátkách.

Reakcemi na projekt UNES-CO se zabývá kulturní magazín Kavárna. Dále vás zavede na výstavu, která připomíná, jak se žilo v Táboře před sto lety, a pozve na originální představení Game v Jihočeském divadle. K tomu přidává tip na audioknihu Dům z karet a recenzi filmu Máří Magdaléna.
Celý pořad si můžete poslechnout v odkazu výše.

autor: pku
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.