Deset lidí spojených se sociálním zařízením Sovy v Českém Krumlově má koronavirus

26. březen 2020 09:55

V sociálním zařízení Sovy Český Krumlov se objevila nákaza koronavirem. Onemocnění Covid-19 se potvrdilo u sedmi klientů a tří pracovníků personálu. Všichni nakažení jsou v izolaci. Město další kroky konzultuje s hygieniky.

„Testy prošlo celkem 18 klientů a 15 členů personálu. Na výsledky posledního testu se ještě čeká,“ uvedla mluvčí českokrumlovské radnice Petra Nestávalová. Podle ní jsou dva klienti ve věku okolo devadesáti let hospitalizovaní v českobudějovické nemocnici.

Zařízení Sovy je takzvaná odlehčovací služba a nákaza se netýká druhé budovy v lokalitě Vyšehrad.

Jihočeští hygienici ve středu večer ohlásili 16 nových případů nákazy koronavirem. Celkový počet nemocných s diagnózou Covid-19 v kraji se tak zvýšil na 50. Jde o zatím nejvyšší denní nárůst.

Čtěte také

Více než dvě třetiny pacientů tvoří takzvaní pendleři spolu s navrátilci ze zahraničí a jejich přímé či rodinné kontakty. „Žádáme všechny, kteří z jakéhokoliv důvodu přijíždějí ze zahraničí, zvláště ze zemí s vysokým rizikem nákazy, o maximální opatrnost a ohleduplnost a skutečně důsledné dodržování podmínek karantény,“ zdůraznila ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Mezi nemocnými je 32 žen a 18 mužů, převážně ve věku 25 až 65 let. „Patnáct nemocných má trvalé bydliště na Strakonicku, dvanáct je z Českobudějovicka, jedenáct z Českokrumlovska, deset z Prachaticka a dva z Táborska. Písecko a Jindřichohradecko zatím stále vykazují nulu,“ doplnila epidemioložka Jitka Luňáčková.

V Jihočeském kraji dosud podstoupilo test na koronavirus 2227 osob. Vzorky zpracovávají laboratoře českobudějovické nemocnice, Biologického centra Akademie věd a nově také nemocnice ve Strakonicích. V povinné karanténě je aktuálně 1825 Jihočechů.

Spustit audio

Související