Jihočeští zubaři zachovali pohotovosti, respirátory od kraje jim vystačí na tři víkendy

23. březen 2020 08:33

Zubní lékaři v jižních Čechách dál slouží víkendové pohotovosti v okresech. Ještě před několika dny to přitom vypadalo, že svoje ordinace pacientům s akutními problémy kvůli šíření nákazy koronavirem neotevřou.

Lidé by tak museli zamířit na krajskou pohotovost do Českých Budějovic nebo Tábora. Krajský úřad nakonec stomatologům na pohotovostní služby zajistil respirátory FFP3.

U ordinace v Otíně u Jindřichova Hradce čekalo o víkendu před osmou hodinou ranní už pět pacientů. Jedna žena přijela například z Třeboně. „Včera odpoledne mi vypadla plomba, přes noc to byla hrozná bolest a mám to celé oteklé, takže chci, aby se na to paní doktorka podívala,“ vysvětlovala.

Jindřichohradeckou ordinaci zvolila i další starší žena, která je z nedaleké vesnice. „Do Budějovic je to docela daleko, když vás něco trápí a máte bolesti,“ připomněla.

Ještě uprostřed týdne přitom hrozilo, že zubaři v jihočeských okresech svoje ordinace pro pohotovostní službu neotevřou a akutní pacienti budou muset zamířit buď do zmiňovaných Českých Budějovic, nebo Tábora, kde jsou krajské zubařské pohotovosti.

„Nikomu se do toho samozřejmě nechtělo,“ potvrdil předseda oblastní stomatologické komory v Jindřichově Hradci Pavel Havlíček.

Stomatologové odmítali pohotovosti sloužit kvůli chybějícím ochranným pomůckám, hlavně respirátorům. „Když pustíte vrtačku, která má nějakých 300 tisíc otáček, tak se ty aerosoly rozptylují, jdou od křesla až sedm metrů daleko, víří se to v celé ordinaci,“ popsal Pavel Havlíček, jak se můžou infikované kapénky v ordinacích zubních lékařů šířit.

Čtěte také

„Pacienti na pohotovostech jsou právě největší riziková skupina, protože lékař je nezná,“ zdůraznil.

Jihočeský kraj nakonec pro zubní lékaře a sestry, kteří pohotovosti o víkendech v okresech slouží, respirátory sehnal. Zatím vystačí na tři víkendy.

Přesto musejí pacienti dodržovat i další pravidla, například čekají venku před ordinací, nemůžou ani do čekárny. „Máme takovou situaci, tak se s tím musíme vypořádat. Jsme to rádi, že pohotovost vůbec je,“ reagovaly pacientky.

Jindřichohradecká zubní ordinace ošetřila během sobotní dopolední pohotovostní služby 17 pacientů. Další lékař byl pro lidi s akutními problémy k dispozici i v neděli dopoledne, konkrétně na Jindřichohradecku v Nové Bystřici.

Spustit audio

Související