Nabízí nocleh i platy jako v Rakousku. Provozovatelé podniků v České Kanadě shání brigádníky na léto
Ještě než do turisticky atraktivních lokalit dorazí návštěvníci, provozovatele hotelů a penzionů čeká jeden úkol. Musí sehnat dost brigádníků. A to není vždy úplně jednoduché. Své o tom ví třeba v České Kanadě.
„My tady musíme zvládat všechno, obsluhu na baru, úklid pokojů i vaření, protože nedokážeme mimo sezonu udržet plný stav zaměstnanců,“ popisuje Eva Klouparová, ředitelka restaurace a penzionu Grasel v Českém Rudolci. „Lidé mě víc znají za barem než jako paní ředitelku. Těší mě, když máme plnou restauraci,“ dodává.
V sezóně, která trvá přibližně od Velikonoc do října, shání brigádníky. Výjimkou nejsou takoví, kteří dojíždějí z okolních vesnic na kole, což může být několik kilometrů. Proto je pro ně složité pracovat až do zavírací doby. „Musíme směny plánovat tak, aby tito brigádníci končili v časnějších hodinách,“ potvrzuje.
S tím vším si v restauraci dovedou poradit a brigádníky sehnat, větší problém je podle Evy Klouparové administrativa s nimi spojená. „Produktivita práce toho brigádníka je velmi nízká. Ne proto, že by nechtěli pracovat, ale opravdu jsou velmi nákladní z hlediska administrativy a zákonů, které nyní máme a které se neustále mění,“ uvádí.
Čtěte také
Nedaleko Slavonic je penzion a restaurace Bejčkův mlýn. V zimní sezoně zajistí provoz tři stálí zaměstnanci, na léto potřebuje provozovatelka Alena Odutová deset brigádníků. „Je to rok od roku větší oříšek. Spousta z nich říká, že by u nás rádi pracovali, ale je to k nám daleko. Nabízíme tedy i to, že tady mohou přespávat,“ vypráví.
Počet zaměstnanců na sezonu navýší o brigádníky i Lesní hotel Peršlák, který je těsně u hranic s Rakouskem. Podle provozovatele Marcuse Hausera má kvůli tomu hledání pracovníků svá specifika. „Už nám konkurují i zaměstnavatelé z Rakouska, kteří také nabízejí brigády. Platy brigádníků se tomu tedy přizpůsobují. Pohraničí je pro brigádníka vždycky výhodou, pokud umí víc jazyků, a je to vidět i na výplatní pásce,“ říká.
Provozovatelé restaurací brigádníky oslovují třeba i skrze sociální sítě. Shodují se ale, že nejlepší je osobní doporučení a to, když je brigádník spokojený a příští rok se chce vrátit.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Klíč ke Kremlu. Kdo je ‚kolektivní Putin‘?
-
Hackeři zveřejnili skoro 16 miliard údajů a hesel. Data unikla i z Applu, Facebooku nebo Googlu
-
‚Evropa nebude schopna pomoci,‘ reagoval Trump na setkání státníků s íránským ministrem zahraničí
-
ONLINE: Znepokojuje mě hrozba 3. světové války, tvrdí Putin. ‚Rusko ale neusiluje o kapitulaci Ukrajiny‘