V gastronomii je velký zájem o brigádníky. Málokteré restauraci se ale podaří sehnat kvalitní sílu
Sehnat brigádníka na léto je těžké, kvalitního ještě obtížnější. Podle provozovatelů restaurací se situace s pracovními silami rok od roku zhoršuje. Mnoho studentů chce mít o prázdninách volno, nebo nevydrží fyzicky namáhavou práci.
„V restauraci s terasou máme dohromady 130 míst, to se ve třech, čtyřech lidech moc zvládnout nedá,“ říká Lenka Valentová, která se svými rodiči provozuje hotel a restauraci Leyla ve Frymburku u přehrady Lipno.
Její otec Petr Valenta souhlasně pokyvuje hlavou. Zájem o pobyt je velký, z řad brigádníků malý. Valentovi jich na sezonu potřebují osm – do kuchyně, na obsluhu a úklid. Sehnat se je ale zatím nedaří. „Brigádníci spíš hledají práci v Rakousku, která je lépe placená a ještě s kratší pracovní dobou,“ popisuje Petr Valenta.
Viceprezident Asociace hotelů a restaurací Jiří Král vidí problém v širších souvislostech. „Je to asi obrázek celé společnosti. Lidem se všeobecně nechce tolik pracovat. Pokud někde pracujete, musíte respektovat zásady provozu, fungovat, a ne každému se do toho chce. Dřív za mého mládí jsme byli rádi, že jsme sehnali brigádu a vydělali si peníze, motivace dnešních mladých taková není,“ komentuje.
Podle českobudějovického kuchaře a majitele cateringové agentury Vladimíra Tůmy je práce v gastronomii těžká a mnozí studenti ji nezvládají fyzicky ani psychicky. „Pracovní síly chybí prakticky všem. Dneska je zájem o jakéhokoliv kuchaře, kterého nechají alespoň krájet cibuli. Jsou rádi, když přijde a pracuje, takhle nízké nároky už jsou v gastronomii,“ líčí.
Čtěte také
„Za druhé, restaurací je moc. V Budějovicích ale vím i o restauratérech, kteří ten problém nemají, kteří neznají fluktuaci, umí si brigádníky udržet, umí s nimi jednat, což je také důležité,“ dodává.
Provozů, které nemůžou sehnat výpomoc na léto, je mnoho. Najdou se ale restaurace, které takový problém nemají. Patří k nim Stodola v Lipně nad Vltavou, která v létě zaměstnává kolem 24 brigádníků. „Máme asi čtrnáct stálých, kteří se vrací, a pak už od poloviny dubna máme inzerát a je potvrzeno dalších dvanáct lidí,“ uvádí manažer Tomáš Seiml.
„Ti, kdo tu pracovali už minulý rok, nastupují za 170 korun na hodinu. Plus tady naštěstí máme zaměstnanecké benefity, mohou po areálu využívat různé slevy, bazén, půjčovny šlapadel, lodí, všechny gastroprovozy, takže to je také velký tahák,“ doplňuje.
Některým zaměstnavatelům v gastronomii, zemědělství nebo ve výrobě pomáhají i ukrajinští uprchlíci. Pracují ale většinou jen jako pomocné síly.
Související
-
Dřív si mohl vybírat, teď místa ani neobsadí. Najít brigádníky na letní sezonu je stále těžší
Nabídek sezónních prací přibývá. Zaměstnavatelé hledají lidi do lesnictví, zemědělství a postupně i do služeb. Najít brigádníky mezi studenty je ale stále obtížnější.
-
Mnoho uprchlíků z Ukrajiny nachází práci v restauracích a hotelech. Tam totiž dlouhodobě síly chybí
Pomáhají v kuchyni, obsluhují hosty, uklízejí. Velká část uprchlíků našla práci v jihočeských restauracích a hotelech. Dnes už lidé běžně potkají Ukrajince přímo na place.
-
Na kvalitního malíře nebo zedníka se čeká měsíce, někde i rok. A nedorůstá ani mladá generace
V Česku je nedostatek kvalitních řemeslníků. Podle ředitelů cechů dosluhuje starší generace a nových malířů, zedníků nebo sádrokartonářů moc nepřibývá.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
‚Účelem fondu byla ochrana zájmů Andreje Babiše.‘ Padl druhý rozsudek, podle nějž byl šéf ANO ve střetu
-
‚Velká varovná červená vlajka.‘ Muskův úřad smazal 10 gigabajtů utajovaných dat, upozornil whistleblower
-
Rusko chce buď uzavřít mír za svých podmínek, nebo docílit toho, aby se z jednání stáhl Trump, říká Bříza
-
Hokejisté Brna zvítězili v pátém finále na ledě Pardubic 4:2. Kometa sérii vede a je krok od titulu