Mnoho uprchlíků z Ukrajiny nachází práci v restauracích a hotelech. Tam totiž dlouhodobě síly chybí

9. květen 2022 11:16

Pomáhají v kuchyni, obsluhují hosty, uklízejí. Velká část Ukrajinců našla po útěku před válkou práci v jihočeských restauracích a hotelech. Jejich majitelům i kvůli pandemii koronaviru dlouhodobě chybí pracovní síly. Dnes už lidé běžně potkají ukrajinské číšníky a číšnice přímo na place, což ještě před několika měsíci bylo výjimečné.

Julie z ukrajinského Kyjeva už měsíc pracuje v českobudějovické restauraci Zlatá Hvězda. „Julie dělá servírku, ne účtující, protože zatím neumí dobře česky, ale nosí jídla, pití, objednává. Účtování přijde na řadu až později,“ popisuje majitel restaurace Jan Dobiáš.

I kvůli pandemii koronaviru má v poslední době problém sehnat spolehlivý personál. Nástup Julie mu tak hodně pomohl. „Je nedostatek lidí, takže v pohostinství pracuje spousta Ukrajinců. V úklidu jsou vesměs Ukrajinci, na place jich neustále přibývá, což dříve vůbec nebylo běžné,“ potvrzuje.

Julie pracovala na Ukrajině jako prodavačka. Ve známé budějovické pivnici, kam chodí především štamgasti, se jí líbí. „Už jim trochu rozumím, práce je dobrá, i kolektiv,“ pochvaluje si. Ve volném čase chodí na kurzy češtiny.

Čtěte také

Do restaurace se dostala díky sportovnímu přátelství majitele Jana Dobiáše. „Mám kamaráda Valerije Toduu, což je ukrajinský volejbalista, která hrál pět let za Jihostroj. Měl jsem volný byt, tak mě poprosil, jestli bych neubytoval jeho přátele. Přijely dvě ženy s dětmi. Jedna má pětiměsíční miminko, takže pracovat nemůže, druhá už dělá vychovatelku ve škole. A ti lidé se prostě dávají dohromady, a tak se ke mně dostala i Julie,“ vypráví.

Spousta Ukrajinců začala také pracovat v hotelech. Někteří tam zároveň bydlí, například ve Wellness Hotelu Frymburk. „Zaměstnali jsme asi patnáct žen, které přijely i s dětmi. Máte tu tedy devět rodin, které jsou ubytovány na hotelu, a maminky nám pomáhají při úklidu, v kuchyni, všude možně,“ uvádí ředitel Bořivoj Vágner.

Právě v pohostinství a hotelnictví teď podle ředitele Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka končí velká část ukrajinských uprchlíků. Přesná data ale zatím nejsou.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související