Pobavit se, naučit se česky a na chvilku zapomenout na válku můžou děti ukrajinských uprchlíků v Českých Budějovicích

12. duben 2022 10:02

Neobvyklé návštěvníky má každý pátek Dům dětí a mládeže v Českých Budějovicích. Začaly do něj chodit děti ukrajinských uprchlíků. Neliší se od svých českých vrstevníků – rády si hrají, smějí se a baví. Navíc jsou ale šťastné, když můžou na chvilku zapomenout na válku ve své vlasti.

Kuchyňku českobudějovického Domu dětí a mládeže prostoupila vůně perníčků, okolo stolů stojí a ukrajinsky diskutuje hlouček dětí.

Tyto ukrajinské děti přijely do Českých Budějovic zhruba před měsícem. Učí se v základní škole na Máji a do Domu dětí a mládeže chodí v pátek. Vypadají šťastně a bezstarostně. „Hraji tady turnaj v kuličkách, také jsem si poprvé vyzkoušel brýle s virtuální realitou. Jsou tady lidi, kteří nás dokáží rozveselit,“ vypráví devítiletý Arkadij z Kyjeva.

Nadšený je i Daniel z Mykolajiva. „V klubu si mohu popovídat s kamarády, dělat zajímavé věci a hlavně zapomenout na chvíli na to, co se děje u nás doma,“ říká.

Nasťa z Kyjeva jeho slova potvrzuje. „Moc hezky nás tady přijali, moc děkujeme. Po škole nám bylo smutno, tak jsme rádi, že sem můžeme chodit, najít si přátele, rozveselit se a také se naučit česky,“ dodává.

Čtěte také

Dětem pomáhá Ukrajinka Taťjana, která v Česku žije už 15 let. Většina její rodiny zůstala na Ukrajině, po vypuknutí války za ní přijela jen maminka. Jak ale říká, svoji rodinu si právě tady rozšířila. „Stala se ze mě taková kvočna, protože mi přibyly děti, o které se starám jako o vlastní. Je to pro mě zkušenost i možnost se ještě zlepšit v češtině,“ vysvětluje.

V pátek odpoledne do ukrajinského klubu chodí školáci, dopoledne ho navštěvují předškolní děti s maminkami. Učitelky se jim věnují ve svém volnu. „Učí se česká slovíčka a pracujeme s nimi, tvoříme, díváme se na zvířátka, takže se jim tady určitě líbí. Pedagogové si rozdělili takové služby. V podstatě každý připravuje program pro tyto děti, které se tu až do konce školního roku mohou scházet,“ doplňuje ředitelka Domu dětí a mládeže Hana Korčáková.

Český jazyk si mohou zdokonalit i ostatní zájemci z řad ukrajinských uprchlíků. Vedení pro ně totiž otevřelo kurzy češtiny.

Spustit audio

Související