Na kurzy češtiny pořádané Jihočeskou univerzitou se přihlásilo téměř čtyřicet Ukrajinců

29. březen 2022 16:13

Lepší výchozí pozici pro získání zaměstnání můžou Ukrajincům v Českých Budějovicích přinést kurzy českého jazyka. Ve spolupráci s Nadačním fondem Gratia je otevřela Ekonomická fakulta Jihočeské univerzity. Na úplně první lekce se přihlásilo bezmála 40 lidí. Pokud vydrží až do konce, mají před sebou dvě hodiny týdně po dobu zhruba tří měsíců.

Hlavní náplní lekcí je soubor nejzákladnějších frází a slovíček pro každodenní život a hlavně pro případné zaměstnání. Lektorka Michaela Procházková využívá pro domluvu se žáky svou kdysi povinnou maturitu z ruštiny. „My se tady zaměřujeme na to, aby komunikovali. Zatím mám dobrý pocit, uvidíme, jak se to bude vyvíjet, ale jsem optimistka. Většinou jde o lékaře a právníky,“ popisuje.

Učit se česky přišla například mladá překladatelka Darja z Charkova. Během první lekce už pochytila několik frází a umí tak celkem obratně odpovídat na základní otázky.

Ekonomická fakulta lekce pořádá v rámci svých tradičních kurzů celoživotního vzdělávání. Nadační fond Gratia pak hradí samotné lektory. Mimo to se stará o několik uprchlíků prakticky od jejich příchodu na hranice.

Čtěte také

Podle ředitele nadačního fondu Jiřího Grauera je jednoznačným cílem účastníků kurzu získat práci. „To je pro ně hlavní motivace. Když přijeli, měli pocit, že se budou během pár dní, týdnů vracet a teď zjišťují, že to jen tak nebude, takže jazyk je pro ně nezbytný, aby se mohli zapojit,“ říká.

Už od počátku vojenského konfliktu se také Ekonomická fakulta zapojila do pomoci svým ukrajinským studentům. Má jich přes dvacet, tedy nejvíce z celé univerzity. Vedení fakulty je připravené do budoucna poskytnout i práci kvalifikovaným odborníkům z válkou sužované východoevropské země.

„Už chystáme i přednášku pro naše české studenty, aby věděli, co se tam vůbec odehrává, měli určitý nadhled a historický vhled do té situace, aby se uměli orientovat v tom, co na ně teď přenášejí média a sociální sítě,“ dodává děkanka Dagmar Škodová Parmová.

Kurzy češtiny chce v nejbližší době spustit i Filozofická fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Spustit audio

Související