V Lišově se na profesi kuchaře začal připravovat první učeň z Ukrajiny

25. březen 2022 11:45

Zatím jenom jednotky zájemců o studium z řad ukrajinských uprchlíků evidují jihočeské střední školy a učiliště. Jejich přijímání nově usnadňuje zákon lex Ukrajina. Díky němu můžou děti nastoupit do už rozběhnutých ročníků středních škol a učilišť a také se hlásit do těch prvních. Ministerstvo pro ně prodloužilo termín pro podávání přihlášek.

První učeň z Ukrajiny už se na budoucí povolání připravuje například na učilišti v Lišově. Sedmnáctiletý Olex pochází z Oděsy a do Česka uprchl před válkou. Protože ve své rodné zemi se na kuchaře učil, rozhodl se ve studiu pokračovat i tady. „Když vzal nůž do ruky, člověk už pozná, že ví, co a jak. Je vidět, že nějaké základy má,“ popisuje hlavní kuchařka Marie Hlávková.

Největší překážkou pro Olexovo přijetí ke studiu bylo potřebné potvrzení o zdravotní způsobilosti. „Domluvili jsme se s panem doktorem, který ho přijme na lékařskou prohlídku. Vysvětlil nám, že když nemají svoji zdravotní dokumentaci, dělá se rozšířená vstupní prohlídka. To nám trvalo týden, než jsme to dali dohromady,“ říká ředitelka školy Marie Benedová.

Ve čtvrtek se tak Olex mohl poprvé na lišovském učilišti postavit i do kuchyně. Při komunikaci využívá angličtinu i ruštinu. Zároveň vysvětluje, že některým českým slovům rozumí díky tomu, že se jedná o slovanský jazyk. Mluvit zatím ale neumí. Navštěvuje proto lekce češtiny, aby už letos v květnu mohl zkusit složit závěrečné zkoušky.

Lišovské učiliště už jedná s dalšími dvěma dívkami z Ukrajiny, které by chtěly do školy nastoupit. Usnadňuje to i nový zákon lex Ukrajina, díky kterému můžou školy neprofilové předměty nahradit intenzivní výukou českého jazyka.

Spustit audio

Související