Lékárnice a policistka z Ukrajiny pracují po útěku ze své země na farmě v Temelíně

18. březen 2022 08:39

Jihočeští zemědělci už zaměstnali první válečné uprchlíky. Například lékárnice a policistka z Ukrajiny našly práci na farmě v Temelíně na Českobudějovicku. Farmáři jsou rádi za každou pomoc, už několik let mají totiž nedostatek pracovních sil.

„Řežeme jabloně, přebíráme brambory, ovoce, ukládáme vejce,“ popisuje osmatřicetiletá Lasia z Kyjeva. „Je to pro nás zajímavá práce, se kterou jsme se na Ukrajině nikdy nesetkaly. U nás děláme úplně něco jiného,“ dodává její o čtyři roky mladší sestra Natalia.

Na farmě Sady svatého Prokopa v Temelíně na Českobudějovicku začaly pracovat v úterý. Z Kyjeva utekly před válkou do Česka se svými dětmi a maminkou 6. března. „Lidé jsou tady hodně dobří. Každý pomáhá, jak může. Přijely jsme jen s oblečením, které jsme měly na sobě. Tady nám dali ubytování, oblečení, práci a děti můžou chodit do školy,“ říká Lasia.

Práci na farmě si obě pochvalují. Občas je ale nebezpečná, jak říká se smíchem Lasia. „Můžeme přijít i o palec. Jablka krájím na takovém stroji poprvé. V Kyjevě jsem vystudovala vysokou školu a pracovala jako lékárnice. Ale práce se nebojíme, potřebujeme ji. Musíme jíst, oblékat se a živit děti. Nestěžujeme si,“ komentuje. „Já jsem policistka. Také jsem to nikdy nedělala. Musíme pomalu a pečlivě, to půjde,“ doplňuje Natalia.

Čtěte také

Agronom Sadů Svatého Prokopa Pavel Sucháček je rád, že získal nové pracovnice. „Postupem času, jak sezona půjde dál, využijeme mnohem víc lidí. Díky tomu, že budeme mít tuhle pracovní sílu, můžeme navyšovat třeba plochy jahod. Máme necelé dva hektary, když k nám přijdou běženci, můžeme pole rozšířit i na čtyři. Také potřebujeme nasázet pět tisíc nových stromků, což jsme doteď nemohli udělat,“ vysvětluje.

Jihočeská agrární komora vytvořila seznam pracovních míst, která v současnosti uprchlíkům z Ukrajiny můžou zemědělci nabídnout. Je jich téměř sedmdesát. „Převažuje práce v živočišné výrobě, zaměstnání jako traktorista a dílenský pracovník, místa nabízí rybáři i sadaři,“ uvádí ředitelka komory Hana Šťastná.

Agrární komora spolupracuje s krajským asistenčním centrem pro Ukrajinu. S ním koordinuje umístění uprchlíků, aby získali nejenom práci, ale také ubytování.

Spustit audio

Související