Nábytková banka potřebuje na pomoc uprchlíkům postele, matrace, ale i lednice a pračky

15. březen 2022 15:55

V prvních dnech i týdnech po vypuknutí války na Ukrajině jezdili dárci do Nábytkové banky Jihočeského kraje v Českých Budějovicích prakticky nepřetržitě. Teď ale zájem lidí opadl – na rozdíl od poptávky těch, kteří uprchlíky z Ukrajiny ubytovávají. Stále shánějí alespoň základní vybavení do domácností, jako jsou postele, židle nebo lednice.

S hasičským nákladním autem přijel do Nábytkové banky velitel stanice České Budějovice Jiří Hošna se svým kolegou. „Vezeme humanitární pomoc pro uprchlíky z Ukrajiny. Jedná se o ledničky, postele, stoly, židle, prostě vybavení pro nouzové ubytování,“ ukazuje.

V Českých Budějovicích už je kapacita ubytování pro uprchlíky skoro vyčerpaná, a tak Nábytková banka Jihočeského kraje čím dál častěji vybavení rozváží i do dalších obcí v kraji.

Nábytková banka Jihočeského kraje v Českých Budějovicích

S dary přijel do Nábytkové banky například pan Jaromír. „Pánve, hrnce, talíře, příbory… Měnil jsem kuchyň, tak jsem to přivezl,“ vysvětluje.

Zájem o vybavení je stále velký, počty dárců ale klesají. „Pračky už nám došly dávno, lednice máme poslední tři, ale dnes je vydám. Mikrovlnky jsou také skoro pryč, ještě naštěstí máme varné konvice, ty jdou také hodně na odbyt,“ vyjmenovává pracovník Nábytkové banky Matěj Vašina.

„Ložního prádla máme teď docela dost, naopak dochází deky a polštáře. Úplně nejvíc jsou ale potřeba postele a matrace a elektronika do domácností, pračky a ledničky,“ dodává jeho kolega Marek Landa.

Lidé můžou do Nábytkové banky ve Vrbenské ulici v Českých Budějovicích věci vozit sami během otevírací doby. V případě potřeby ale pracovníci nabízené věci i vyzvednou, podrobnosti jsou na webu a Facebooku.

Spustit audio

Související