Ukrajinští uprchlíci musí hlásit svá zvířata u veterinářů. Na Ukrajině se totiž stále vyskytuje vzteklina

14. březen 2022 11:46

Do bezpečí před ruskou invazí prchají z Ukrajiny do Česka i lidé se svými zvířaty. Většinou se psy a kočkami. Přes hranice Schengenského prostoru jich podle veterinárních úřadů denně projde zhruba 500. Pro majitele zvířat platí veterinární předpisy. Hrozí totiž zavlečení vztekliny a jiných infekčních onemocnění.

Julia Apostalovová přijela z Ukrajiny do Čech s rodinou a tříletou fenkou Jack Russel teriéra Daisy. I když je sama unavená, v českobudějovickém krajském asistenčním centru vypráví o své čtyřnohé přítelkyni. Říká, že Daisy už pět dní nic nesnědla, jen pije. „Když nejsme v pohodě my, není ani ona,“ vysvětluje.

Ukrajinští uprchlíci se zvířaty se podle tajemnice krizového štábu Jihočeského kraje Marty Spálenkové objevují v centru každý den. „Počet zvířat se různí, měli jsme tu třeba skupinu pěti koček, ale většinou lidé mají jednoho až dva pejsky. Majitelé u okénka dostanou formulář o zvířeti v zájmovém chovu a veškeré informace k podmínkám vstupu zvířat,“ říká.

Čtěte také

A právě s tímto formulářem musí chovatelé zvířat k veterinářům na vyšetření. „Soukromý veterinární lékař nám formulář do tří dnů vždy pošle. Máme pak informaci, že pes byl načipovaný, očkovaný a nemá klinické příznaky vztekliny,“ popisuje pracovnice krajské veterinární správy Lucie Filásová.

„Předpokládáme, že těchto formulářů bude přibývat. Doba karantény je deset dní od vstupu na území České republiky. Tímto bychom chtěli apelovat hlavně na ty, kteří ubytovávají osoby z Ukrajiny s domácími zvířaty,“ doplňuje.

Veterináři nedoporučují lidem, aby z Ukrajiny neorganizovaně přiváželi domácí zvířata. V této zemi se totiž vyskytuje vzteklina, hrozí tedy zavlečení nákazy i do Česka. „V případě, že se někdo rozhodne organizovaně dovézt větší množství zvířat, které nebude doprovázet jejich majitel, okamžitě nás musí informovat a následně splnit stanovené podmínky, včetně desetidenní karantény, vhodného zázemí a především vyšetření u veterináře,“ upozorňuje Lucie Filásová.

Všem, kteří nesplní předepsaná veterinární nařízení, hrozí pokuta až do výše jednoho milionu korun.

Spustit audio

Související