Manželé Hořejší z Českých Budějovic ubytovali ve svém domě rodinu z Ukrajiny

9. březen 2022 09:39

Kraje, města i neziskové organizace zajišťují ubytování uprchlíkům z Ukrajiny. Pomáhají ale také české rodiny, které poskytují azyl Ukrajincům ve svých bytech a domech. Mezi nimi jsou i Anna a Michal Hořejší z Českých Budějovic.

Před pár dny ve svém domě ubytovali paní Natalii. Ta se sedmiletým synem Bohdanem utekla před válkou do Čech za manželem, který tady pracuje jako stavební dělník.

„Máme tu menší nevyužívanou kancelář, je z ní místnost s gaučem, která teď slouží jako ložnice, pak je tu malá koupelna a kuchyňský kout,“ ukazuje Anna Hořejší z Českých Budějovic prostory v domě, které s manželem poskytli ukrajinské rodině.

„Už hned 24. února, kromě toho, že jsme vyvěsili vlajku, jsme nabídli naše ubytování přes jeden server, nicméně k paní Natalii jsme se dostali přes studentku mého muže na Jihočeské univerzitě. Když přišli do Budějovic, nejprve byli na ubytovně, potom nás oslovili,“ vypráví.

Čtěte také

Anna Hořejší s manželem Michalem poskytli zázemí dvaačtyřicetileté paní Natalii s jejím synem Bohdanem a manželem Romanem. „Cítím se tu jako doma, jako ve svojí rodině, opravdu jsou to lidé, kteří mají velké dobré srdce,“ říká paní Natalia.

Pochází z města Kalush v Ivano-Frankovské oblasti na západě Ukrajiny. Na hranici se dostali se synem autobusem. Předtím ale museli skoro celý den a noc čekat venku. Před útěkem z Ukrajiny navíc zažili i bombardování letiště. „Já jsem opravdu viděla tu raketu. V tu chvíli nám volal náš syn, říkal: Konec, tady válka,“ líčí.

„Chtěli bychom v České republice zůstat a dát rodinu dohromady tady. Snažíme se pronajmout byt, dát syna do školy a hledat práci,“ dodává paní Nataliia, která má celkem tři syny. Nejstarší zůstal na Ukrajině, aby bránil zemi, prostřední je v Polsku. Její manžel pracuje v Česku jako stavební dělník, ona by tady ráda našla zaměstnání jako švadlena.

V úterý odpoledne už se šla spolu s Annou Hořejší podívat na pronájem menšího bytu v Českých Budějovicích. Po jejich odstěhování jsou manželé Hořejší připraveni prostory poskytnout další ukrajinské rodině.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související