Do pomoci Ukrajině se zapojila Jihočeská univerzita. Studentům z této země poskytuje speciální stipendium

7. březen 2022 12:18

Pomoc lidem z Ukrajiny řeší od počátku válečného konfliktu na východě Evropy také Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Zapojila se například Studentská unie, která založila bankovní konto pro ukrajinské spolužáky. Různým způsobem pomáhá všech osm fakult. Kromě hmotné a podpůrné pomoci řeší vedení školy i některé diplomatické záležitosti.

„Všem ukrajinským studentům vyplácíme v současné době stipendia na podporu. Podporují je i Koleje a menzy, které nabídly slevy, a Studentská unie si zaslouží poděkování za svůj otevřený účet, který také pomáhá,“ říká rektor Jihočeské univerzity Bohumil Jiroušek.

Škola podle něj pomůže nejen studentům. Přímo na své půdě přivítá i ty, kteří ze země zmítané válkou právě teď utíkají. „Přijíždí už první akademici, ti se budou zapojovat do aktivit. Pan prorektor pro vědu připravuje postdoktorské pozice pro uchazeče z ukrajinských univerzit a další aktivity,“ uvádí Bohumil Jiroušek.

Čtěte také

Na škole studuje celkem 65 Ukrajinců, dalších 22 pak univerzita zaměstnává. V jejich rodné zemi momentálně platí branná povinnost. I na to bylo potřeba zareagovat. „Ekonomická fakulta, která má nejvíce studentů z Ukrajiny, rozeslala email s tím, že je podpoří, ale zatím žádnou konkrétní informaci o tom, že by se některý ze studentů vyloženě odhlásil, jsme nezaznamenali,“ uvádí mluvčí Jihočeské univerzity Štěpán Kuděj.

Dvěma vysokým školám z Ruské federace pak Jihočeská univerzita vypověděla partnerství. Důvodem je jejich otevřená podpora kroků prezidenta Vladimira Putina.

Jednotlivé fakulty v Českých Budějovicích kvůli aktuální situaci připravují vzdělávací kurzy. „Pedagogická fakulta se koordinuje s Jihočeským krajem ohledně vzdělávání Ukrajinců, kteří sem přišli. Filozofická fakulta bude mimořádně otevírat intenzivní kurz českého jazyka,“ potvrzuje Štěpán Kuděj.

Do různých aktivit univerzity na podporu Ukrajiny se může zapojit prakticky kdokoliv. Stačí sledovat internetové stránky nebo profily školy na sociálních sítích.

Spustit audio

Související