Nemůžeme mlčet. Skupina ruských studentů Jihočeské univerzity se vymezila proti válce na Ukrajině

2. březen 2022 09:24

Svůj odpor k válce na Ukrajině dala najevo skupina ruských studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Vojenský konflikt odsoudila ve videu, které zveřejnila na sociálních sítích. Mladí vysokoškoláci se v něm staví proti násilí v zemi, kde mají přátele i členy rodiny. Snímek natočili svépomocí a šíří ho na svých vlastních profilech.

Nechceme válku, jsme pro mír, jsme s Ukrajinou, nemůžeme mlčet – čtveřice dívek a dva mladí muži z Ruska vyjadřují ve videu jasný postoj k tomu, co se právě děje v zemi na západ od jejich rodné vlasti.

Jeden z nich, Valery Korskanov pochází z Čeljabinsku. Momentálně studuje ve druhém ročníku na ekonomické fakultě Jihočeské univerzity. Události posledních dní ho doslova šokovaly. „Spal jsem v noci, přišel kamarád, že je válka, začali jsme koukat na internet, neměl jsem k tomu žádná slova,“ vzpomíná.

Valery má ukrajinskou přítelkyni. Společně teď žijí v Českých Budějovicích. Sám si uvědomuje, že možnost vyjádřit svobodně svůj názor v jeho rodné zemi aktuálně není úplnou samozřejmostí. „Teď vím, co za to budeme mít, ale je mi to úplně jedno. Tam jsou moji kamarádi, rodina přítelkyně,“ dodává.

Právě informování ruských občanů o dění na Ukrajině označuje za velký problém další z aktérů videa Viktor Grigorev. Také pochází z Čeljabinsku, na jihu Čech žije už téměř šest let, univerzitu dříve také studoval a teď tu pracuje jako kuchař.

O zkreslování informací ve své rodné zemi mluví zcela otevřeně. „Informace tam nedochází úplně celé, jak by měly. Hodně lidí kouká na televizi, a to je podle mě nejhorší způsob v Rusku, protože televize prostě neříká pravdu, to je všechno pod prezidentem. Lidé se také nechtějí účastnit demonstrací, protože se toho bojí, nechtějí jít do vězení,“ říká.

Viktor se teď s kamarády snaží, aby se video dostalo mezi co největší množství lidí. Zároveň chce jakkoliv pomoci ukrajinským uprchlíkům. „Já jsem otevřený úplně všemu, jsem připravený udělat, co můžu,“ zdůrazňuje.

Skupina mladých lidí z Ruska chce založit finanční sbírku a její výtěžek poslat lidem přímo v zasažených oblastech. Plánují se také pravidelně zapojovat do protestních akcí na podporu Ukrajinců.

Spustit audio

Související