Obsluhuje v restauraci, mezitím neustále komunikuje s příbuznými z bombardovaného Charkova

3. březen 2022 10:27

Zoufalství, beznaděj, ale i víra v udržení svobody – všechny tyto pocity prožívá třiadvacetiletý Ukrajinec Artem Kriuchkov žijící v Českých Budějovicích. Z rodného Charkova se na jih Čech přestěhoval před šesti lety kvůli studiu na vysoké škole.

Teď pracuje v jedné z restaurací nedaleko univerzitního kampusu. V době mimo práci takřka nepřetržitě komunikuje s rodinou, která stále pobývá v silně bombardovaném Charkově, a stále má před očima záběry z ostřelování. „Útočili na hlavní náměstí našeho města, stříleli na mnoho občanských objektů, zoologická zahrada, parky, všechno, katastrofa,“ říká Artem Kriuchkov.

Jeho matka se sestrou a domácími zvířaty kvůli aktuální situaci opustily rodinný dům na okraji města a zamířily k tetě. Artemův otec je momentálně jako profesionální voják v první linii. „Brání tomu útoku. Nemůžu říct, kde přesně je, protože sám nevím, on mi to nechce říct, ale vím, že je v pořádku,“ dodává Artem Kriuchkov.

Do armády chtěl jako syn vojáka od dětství vstoupit i on sám. Před pár lety mu ale doktoři zjistili cukrovku. O návratu do Ukrajiny přemýšlel, ale situace je teď podle něj tak těžká, že by se domů vůbec nemusel dostat. „Promluvili jsme si o tom s rodinou a rozhodli jsme se, že zůstanu v Česku a budu takovým záchranným polštářem. Kdyby už ta situace překročila jejich limit, přijedou sem,“ vysvětluje.

Čtěte také

V Českých Budějovicích Artem žije s přítelkyní, která je také Ukrajinka. Od prvních hodin válečného konfliktu se oba ihned zapojili na pomoc krajanům. „Moc peněz teď nemáme, ale řekli jsme si, že musíme něčím pomoci, tak jsme se rovnou zapsali na pomoc s překladem a čímkoli, co bude potřeba,“ popisuje.

Pomoci ostatních si nesmírně váží a velmi jí oceňuje. Díky práci v restauraci může prý občas přijít na jiné myšlenky. „To hodně pomáhá, když máme nával lidí, když mám točit pivo a roznášet jídlo, tak na to moc nemyslím. Chodí tam perfektní lidi, já mám tetování s ukrajinským erbem na ruce, a když to někdo vidí, všichni poznají, co to je, vyjadřují podporu,“ vypráví.

I přes zprávy, které chodí z fronty, Artem Kriuchkov stále věří, že Ukrajina zvítězí. Kromě armády by k tomu mohly přispět třeba i protesty samotných Rusů, kteří podle něj ve většině válku také odsuzují, ale mají strach o tom otevřeně mluvit.

Spustit audio

Související