Skauti z Jindřichova Hradce během týdne odeslali několik dodávek darů na ukrajinské hranice

7. březen 2022 09:41

Několik dodávek s humanitární pomocí odeslali v uplynulém týdnu na ukrajinské hranice skauti z Jindřichova Hradce. Nápad uspořádat sbírku vznikl při čtení zpráv z válkou sužované Ukrajiny u nedělní snídaně. Během několika dní lidé skautské klubovny dary doslova zavalili.

Balíky dětských plen, toaletní papír i sprchové gely nebo šampony roztříděné v krabicích. Skauti z Jindřichova Hradce je před svou klubovnou za sportovní halou skládají do přistavené dodávky. „To je asi sedmá, možná osmá dodávka, mně už se to motá dohromady,“ počítá při nakládce materiální pomoci určené na ukrajinské hranice Martin Holub, vedoucí střediska Zlatá růže.

„Naše první úvaha byla, že se zapojíme do sbírky ukrajinské ambasády. Následně jsme ale zjistili, že ambasáda už nezvládala sama distribuovat a dopravovat materiál na Ukrajinu, takže jsme nakonec využili jiných cest, ale seznam zůstal v podstatě stejný. Sbíráme věci, které jsou teď nejvíce potřeba na hranicích a okraji země, kde se shromažďují uprchlíci – spacáky, zdravotnický materiál, hygienické pomůcky,“ dodává Martin Holub.

Zatímco jedna skupina nakládá materiál do auta venku před klubovnou, další parta uvnitř třídí darované věci. „My tady všechno třídíme, aby to pak měli jednodušší a nemuseli to třeba třídit v těch větších depech. Balíme, dáváme popisky v češtině, ukrajinštině a angličtině,“ ukazuje skautka Zuzana Illeová.

Čtěte také

„Také jsme se setkávali s tím, že hodně lidí volalo. Ptali se, co je potřeba, co chybí,“ popisuje iniciativu dárců Martin Holub. Ve sbírce se přesto objevily i věci, které nebylo možné na hranice poslat, například dětské hračky nebo peřiny.

Vybavení do domácností darovali hradečtí skauti nábytkové bance v Českých Budějovicích, která bude vybavovat domácnosti válečných uprchlíků. Potraviny zase organizaci YMCA, která ve městě uspořádala sbírku pro Potravinovou banku.

Sbírku pomoci pro Ukrajinu skauti už ukončili, zároveň ale přemýšlejí, jak budou dál pomáhat. „Vedeme diskuzi, jestli má ještě smysl dělat sbírku, jak by měla vypadat. Trochu jsme se po tom týdenním náporu rozhodli, že se musíme nadechnout a zmapovat, co je v tuto chvíli potřeba,“ říká Martin Holub.

Jednou z možností tak je, že jindřichohradečtí skauti nabídnou volnočasové aktivity dětem, které do Česka přišly se svými matkami. Zapojit se chtějí i další organizace ve městě a ukrajinští studenti fakulty managementu Vysoké školy ekonomické. Vše teď koordinují s krizovým štábem města.

Spustit audio

Související