Dvě hodiny stačily lidem v Dačicích na to, aby vybrali vybavení do domácností pro uprchlíky z Ukrajiny

4. březen 2022 11:45

Peněžní dary, spacáky, hygienické potřeby i zdravotnický materiál stále darují lidé na pomoc válkou zasažené Ukrajině. Sbírky organizují skautské oddíly, dobrovolní hasiči i města. S příchodem uprchlíků do Česka se ale mění poptávané věci. Čím dál častěji je potřeba povlečení nebo vybavení do domácností.

Jednu takovou sbírku vyhlásily Dačice. Do zasedací místnosti zdejšího městského úřadu přijela s krabicí plnou oblečení pro děti Jana Musilová a chystá se ji znovu naplnit. „Jedeme pro potraviny, které se povezou na hranice do autobusů,“ vysvětluje.

Sbírku založila se svou kamarádkou, Ukrajinkou, která v Česku žije. „Jsme prakticky denně ve styku, bydlíme pár kilometrů od sebe. Když nastala tahle situace, hned jsme vymyslely nějakou strategii, jak pomoci těm lidem,“ říká Jana Musilová.

Zasedací místnost se dary od lidí zaplnila během pouhých dvou hodin. Reagovali na žádost města, které potřebovalo vybavit dva byty narychlo vyčleněné pro válečné uprchlíky. „Byly to holobyty, takže jsme potřebovali základní vybavení jako postele, matrace, peřiny, ale i věci do kuchyně, talíře, hrnky, skleničky,“ vyjmenovává mluvčí radnice Markéta Nováčková. Spolu s tím nosili dárci hygienické potřeby a trvanlivé potraviny, i ty se stále hodí.

Jedna rodina, kterou tvoří maminka a tři děti, už azyl v Dačicích našla. Příjezd dalších teď město očekává. „Předpokládáme, že uprchlíků bude více. Máme informace, že by sem do budoucna mělo dorazit kolem deseti dalších,“ potvrzuje místostarosta Jiří Baštář.

I proto město v pomoci nekončí. „Připravujeme benefiční koncert ve spolupráci se základní uměleckou školou, ten se koná v pátek v sále kulturního domu Beseda. Výtěžek bude sloužit také jako pomoc pro Ukrajinu, ať už pro ty, kteří před válkou utekli k nám, nebo jako materiální pomoc přímo na Ukrajině,“ dodává starosta Karel Macků.

Spustit audio

Související