Agatha Christie pojmenovala postavu podle jihočeské učitelky. O Československu se ve svých detektivkách zmínila víckrát

27. říjen 2022

Agatha Christie, nejvydávanější spisovatelka všech dob, napsala tolik románů, povídek a divadelních detektivek, že skoro nejdou spočítat. Své náměty, zápletky i postavy přitom hledala všude kolem sebe. Díky zkušenosti z práce válečné zdravotní sestry se vyznala v lécích, a tím pádem i v jedech. Díky druhému manželovi se dostala k archeologickým vykopávkám v Bagdádu, což přineslo do jejích detektivek orientální téma.

Slečnu Marplovou vytvořila Agatha Christie podle své babičky. A postavu vychovatelky v příběhu Viděla jsem vraždu podle své české přítelkyně, dokonce jihočeské. „Je to stopa, která byla velmi dlouho veřejnosti neodhalena. Jihočeská učitelka, paní Olga Simonová z Husince, se jednou nudila na schůzi, a protože četla knihy Agathy Christie a strašně se jí líbily, tak se rozhodla, že jí napíše dopis,“ líčí předsedkyně české pobočky Společnosti Agathy Christie Jana Ohnesorg.

Jana Ohnesorg, předsedkyně české pobočky Společnosti Agathy Christie

Paní Simonová se tedy obrátila na britské velvyslanectví v Praze, bylo to v 60. letech minulého století, a kurážně požádala, jestli by jí nedodali adresu spisovatelky. „Oni adresu poskytli a paní Simonová potom spisovatelce napsala, jak moc má ráda její tvorbu, a představila se jí. A Agatha Christie odepsala,“ vypráví Jana Ohnesorg.

Tak vzniklo dopisové přátelství mezi ženami, které trvalo přes třináct let. „Ony si psaly až do spisovatelčiny smrti. A i když to nebyla moc velká frekvence, jeden, dva dopisy ročně, tak to opravdu bylo mimořádné. Agatha psala Olze ručně, což je vzácnost, protože ona většinou odepisovala svým fanouškům na stroji a dopisy jen podepisovala,“ dodává Jana Ohnesorg.

Paní Simonová si podle ní s britskou spisovatelkou vyměňovala například informace o dětech nebo o tom, jak která strávila svátky. „A zároveň Agatha Christie vždy posílala Olze svou novou knihu. Takto jednou dostala paní Simonová knihu Halloween’s Party – v českém vydání Viděla jsem vraždu – a když ji otevřela, zjistila, že tam figuruje au-pair jménem Olga Semjonová. Takže postava vyloženě pojmenovaná podle Olgy Simonové,“ říká Jana Ohnesorg.

Agatha Christie

Českou stopu je ale možné najít i v jiných dílech Agathy Christie. Například ve Smrti v oblacích z roku 1935 se píše: „Československo musí být úžasná země. Zdá se, že všechno pochází odtamtud – boty, sklo, rukavice, a teď i těsnopis. Úžasné.“

Podle předsedkyně českého zájmového spolku měla spisovatelka přehled o tom, co se děje ve světě, co odkud pochází. „O Československu věděla už mnohem dřív, než si začala dopisovat s Olgou Simonovou. Třeba v povídkách s Harley Quinnem jedna postava odjíždí na rekreaci do Karlových Varů nebo ve špionážních románech někdo odjede za železnou oponu do Prahy a tak dál,” doplňuje.

Mimochodem, paní Olga Simonová je čestnou členkou Společnosti Agathy Christie v České republice, stejně jako herec David Suchet, známý představitel Hercula Poirota, nebo vnuk spisovatelky Matthew Prichard.

Jestli chcete o životě a díle slavné autorky detektivek vědět víc, poslechněte si celý rozhovor s Janou Ohnesorg. Možná vás inspiruje k tomu, abyste si přečetli některý z detektivních příběhů nebo třeba Nedokončený portrét – autobiografický román, který Agatha Christie vydala pod pseudonymem Mary Westmacott a z angličtiny jej pro české čtenáře přeložila právě Jana Ohnesorg.

Spustit audio

Související