Kovosvit počítá s možným přerušením dodávek do Ruska, také pošle autobusy pro rodiny ukrajinských pracovníků

3. březen 2022 12:01

Tvrdé sankce vůči Rusku kvůli jeho invazi na Ukrajinu se neobejdou bez dopadů na českou ekonomiku. Konkrétní důsledky konfliktu na obchod a investice budou záviset na konečné podobě sankcí, které na Rusko už z části uvalila Evropská unie s Velkou Británií a USA.

Na možné přerušení dodávek do Ruska chce být připraven i výrobce obráběcích strojů, společnost Kovosvit v Sezimově Ústí na Táborsku, jejímž stoprocentním vlastníkem je ruský investiční fond Andži.

„Zatím se snažíme situaci monitorovat, velmi pečlivě sledujeme všechny sankce, které se plánují, nebo už i realizují, ale v tuto chvíli pro nás nevidíme žádný rozdíl, protože naše produkce je pod velkým drobnohledem už od roku 2015. Samozřejmě, pokud se nějaké další sankce objeví, budeme na to okamžitě reagovat a budeme jednat v souladu s nimi,“ uvádí generální ředitel Kovosvitu Pavel Kovář.

Čtěte také

Společnost pro letošní rok plánovala dodat na ruský trh deset procent své produkce. „Pokud bychom nemohli ty stroje dodat do Ruska, umístíme je na jiné trhy. V tuto chvíli je poptávka po našich výrobcích velmi vysoká, kapacitně v podstatě nestíháme vyrábět, takže máme naprostou jistotu, že stroje případně dodáme jinam, třeba do České republiky, Evropské unie,“ dodává Pavel Kovář.

Ten také pociťuje nervozitu mezi zaměstnanci. „Zatím máme zprávu o jediném pracovníkovi ukrajinské národnosti, který se vrátil zpátky na Ukrajinu, aby se nějak účastnil a pomohl své rodině v rámci toho konfliktu,“ popisuje.

Kovosvit vypraví autobusy, které by měly přivézt do Čech rodinné příslušníky ukrajinských zaměstnanců. „Zároveň jsme rozjeli sbírku na humanitární pomoc Ukrajině. Částku, kterou naši zaměstnanci vyberou, Kovosvit ztrojnásobí a převede na účet Českého červeného kříže,“ doplňuje generální ředitel.

Podobná situace jako v Sezimově Ústí je i v dalších firmách na jihu Čech. Zaměstnaneckou sbírku pro Ukrajinu například vyhlásili i ve společnosti Silon v Plané nad Lužnicí.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související