Pomoc Ukrajině odjede také z Písku. Směřuje do nemocnice Svaljava v zakarpatské části země

1. březen 2022 14:04

Léky, obvazy, spacáky i jídlo pro děti. Lidé na píseckou faru přinesli úctyhodné množství věcí. Brzy už by měly všechny dary zamířit do svého cíle – na ruskou agresí sužovanou Ukrajinu.

„Rozhodli jsme se přinést nějaké spacáky, karimatky, teplé deky a nakoupíme ještě potraviny, manželka se šla zeptat, co bude potřeba. Chceme pomoci v těžké situaci těm obyčejným lidem, kteří za nic nemůžou a kteří to odnáší nejvíc,“ říká jeden z dárců Tomáš Odlžbut.

S organizací na místě pomáhá Klára Pohorská. „Máme tady hygienické potřeby od dámských vložek po pleny, vlhčené ubrousky, toaletní papíry, kapesníčky, potom instantní potraviny, polévky, konzervy,“ ukazuje.

Sbírku začal organizovat místní lékař Dominik Hes společně s manželkou Marlen. A to po poradě se svým kolegou, píseckým lékařem, který pochází z Ukrajiny a jeho žena tam pracuje. „Domluvili se spolu, jak se může pomoct, žena kolegy tam pracuje jako lékařka a dává vědět, co lidé potřebují,“ potvrzuje Marlen Hesová.

Čtěte také

Zájem lidí předčil očekávání. „Říkali jsme si, že to zkusíme, navrhneme to v kostele, ale opravdu jsme nečekali, že to bude takhle veliké. Mysleli jsme, že jen pár lidí přinese věci,“ komentuje Marlen Hesová.

Na sbírce se podílí také Římskokatolická farnost Písek. „V člověku se probudí člověk, už neplatí, kdo je Čech, Chorvat, Ukrajinec. My jsme rádi, že jsme jako farnost mohli podpořit tu iniciativu, která vyšla od našich farníků,“ říká vikář Viktor Jaković.

On sám má s válkou také zkušenost. „Osobně soucítím s lidmi na Ukrajině, protože sám jsem narozen v Chorvatsku v době války a vím, co to pro lidi znamená. Minulý rok jsme navíc v Chorvatsku měli zemětřesení, takže vím, jaké to je, když lidé nemají svůj domov,“ dodává.

Pomoc zamíří z Písku na konkrétní místo, do nemocnice Svaljava na Zakarpatské Ukrajině.

Spustit audio

Související