Jihočeský kraj hledá dobrovolníky, kteří pomohou ukrajinským uprchlíkům na letišti v Plané

28. únor 2022 12:27

Dobrovolníky pro pomoc ukrajinským uprchlíkům urgentně hledá Jihočeský kraj. Potřebuje pracovníky do přijímacího střediska na letišti v Plané u Českých Budějovic. Náplní jejich práce bude pomoc s vyplňováním registračních dokumentů.

Všichni, kdo chtějí pomoci lidem z Ukrajiny, se mohou přihlásit na e-mail pomahameUkrajine@kraj-jihocesky.cz. „Nemusíte být nutně tlumočníky nebo rodilými mluvčími ukrajinského jazyka, ale je to samozřejmě výhoda,“ dodává Hana Brožková z Jihočeského kraje.

Na webu kraje je možné také vyplnit formuláře s nabídkou ubytování nebo materiální pomoci.

Pomáhat Ukrajincům, které vyhání ruská agrese z jejich domovů, jsou připravena i jihočeská města. Třeboň vyčlenila obytné buňky, Český Krumlov ze svého rozpočtu na pomoc uvolnil čtvrt milionu korun, Hluboká nad Vltavou už ubytovala v místních hotelech desítky žen s dětmi.

Českobudějovická radnice dá k dispozici patnáct bytů různých velikostí. Pro občany krajského města, kteří se chtějí dobrovolně zapojit do pomoci nabídkou ubytování, funguje telefonní linka 702 168 593.

Na sběrné místo Nábytkové banky Jihočeského kraje ve Vrbenské ulici v Českých Budějovicích lidé můžou nosit matrace, postele, stoly, židle, ale i ložní prádlo nebo nádobí. Potřebná je i technika, například pračky a lednice.

Kdo chce pomoci finančně, může přispět do sbírek několika humanitárních organizací. Mezi nimi je Člověk v tísní, Charita Česká republika nebo UNICEF.

Spustit audio

Související