800 volných míst už nabídly jihočeské firmy pro válečné uprchlíky z Ukrajiny

8. březen 2022 11:58

Sto firem už reagovalo na dotazník Jihočeské hospodářské komory, který zjišťuje možnosti zaměstnání pro uprchlíky z válkou sužované Ukrajiny. Nabídka teď čítá 800 míst, z toho 500 je vhodných pro ženy. V nabídce jsou administrativní pozice, práce ve službách i zpracovatelském průmyslu.

Mistrová vstřikovny Valentina Jedličková a HR administrátorka Jana Lišková společnosti Philips Medisize v Trhových Svinech domlouvají pomoc dalším zaměstnancům, kteří by do Česka chtěli přivést své příbuzné a známé z Ukrajiny.

Společnost, která vyrábí prostředky do zdravotnictví a farmacie, má momentálně 180 zaměstnanců. Třináct z nich má trvalé bydliště na Ukrajině. Například montážní dělník původem z Oděsy teď s vedením firmy jedná o práci pro bratra a manželku. „Už jsou na cestě do České republiky. Mysleli, že to skončí rychle, ale už to trvá dlouho a rozhodli se, že odchod bude lepší pro děti,“ říká.

Společnost Philips Medisize už je v kontaktu s osmi ženami a muži prchajícími před válkou, které by v nejbližších dnech mohla zaměstnat. „Momentálně komunikujeme s manželským párem, který u nás v minulém roce pracoval. Odcházeli zpátky na Ukrajinu, kde mají dvě děti ve věku sedmnáct a osmnáct let. Teď utíkají před válkou a kontaktovali nás, zda by se mohli vrátit,“ popisuje HR manažerka Lenka Podroužková.

Čtěte také

Firma je jednou ze sta, které zatím odpověděly na dotazník Jihočeské hospodářské komory k možnosti uplatnění válečných uprchlíků v regionálních podnicích. „Asi polovina z nich už má zkušenosti s ukrajinskými pracovníky, druhá polovina nemá, ale jsou schopni je na některé práce zaměstnat,“ uvádí ředitel komory Luděk Keist.

Firmy s podporou hospodářské komory hledají pro uprchlíky, kteří by k nim mohli nastoupit, i ubytování a nabízejí pomoc s potřebnou administrativou.

Philips Medisize je v kontaktu i s těmi, kteří by naopak mohli na Ukrajinu odejít na základě povolávacího rozkazu. „Se všemi zaměstnanci, kteří tu momentálně pracují, jsme moc spokojení a pro nás je důležité dát jim nějakou záruku, že pokud odchází v takové situaci, budou se moci potom vrátit,“ dodává Lenka Podroužková.

Dotazník volných pracovních míst v jihočeských podnicích uzavře Jihočeská hospodářská komora v úterý večer. Přehled nabízených pozic předá také Úřadu práce a Jihočeskému kraji pro další možnou koordinaci.

Spustit audio

Související