Zhruba 20 tun pomoci pro ukrajinské uprchlíky se za první týden podařilo vybrat ve sbírce jihočeské Potravinové banky

8. březen 2022 08:32

Od rána do noci střádá pomoc pro uprchlíky z Ukrajiny také Potravinová banka Jihočeského kraje. Ve svém skladu v Českých Budějovicích přijímá zásilky s potravinami, které pak distribuuje dál. Od minulého týdne má i speciální sbírku. Za prvních sedm dní se v ní podařilo vybrat přes 20 tun různého materiálu.

„Tady máme jídlo pro pět rodin. Dáváme tam zeleninu, brambory, chlazené potraviny a nějaké pečivo,“ ukazuje před skladem ředitelka Potravinové banky Jihočeského kraje Kristýna Škabradová.

Její kolegyně nakládají do krabic čerstvé zboží, většinou se tu ale shromažďují trvanlivější potraviny. „Ty čerstvé svážíme z obchodních řetězců. Je to to, co by se vyhodilo. Trvanlivé potraviny pak získáváme hlavně díky sbírkám,“ vysvětluje ředitelka.

Čtěte také

Sklad Potravinové banky v českobudějovické čtvrti Suché Vrbné je v současnosti hodně zaplněný. „Je tu strašný frmol. Jsme tu každý den až do večera, jedeme i víkendy, protože musíme zajistit náš klasický provoz, svézt zboží z obchodů, objet všechny organizace, a k tomu máme navíc sbírku pro uprchlíky. Práce se nám minimálně zdvojnásobila. Naštěstí přišli na pomoc skvělí dobrovolníci a makáme,“ popisuje Kristýna Škabradová.

Potravinová banka je v kontaktu se sociálními odbory obcí, kam uprchlíci přicházejí, charitami a ostatními neziskovými organizacemi. „Lidé se obracejí i konkrétně na nás. V nějaké menší míře jsme schopni pokrýt tuto potřebu a rozvézt jim potraviny hlavně na území Českých Budějovic,“ dodává Kristýna Škabradová.

V současné době jsou podle ní potřeba například sladkosti pro děti. „Takové ty přesnídávky v kapsičkách, dále základní drogerie jako kartáčky, pasty, menší balení prášků na praní, úklidové prostředky, jakékoliv dětské zboží, jak drogerie, tak potraviny,“ vyjmenovává.

Materiální pomoc uprchlíkům z Ukrajiny můžou lidé přinášet třeba také do nového skladu v areálu bývalých Žižkových kasáren, který zřídil českobudějovický magistrát. Otevřený je ve všední dny.

Spustit audio

Související