V Jindřichově Hradci vzniklo komunitní centrum na pomoc lidem prchajícím před válkou na Ukrajině

12. březen 2022 08:27

Plánování, organizování a řízení lidí se doteď věnovali jenom teoreticky při studiu. Za poslední dva týdny ukázali, že teorii dokážou do praxe velmi rychle přetavit. Řeč je o studentech a učitelích fakulty managementu Vysoké školy ekonomické v Jindřichově Hradci. Právě ta se totiž stala ve městě centrem koordinace pomoci pro lidi prchající před válkou na Ukrajině.

Jedna z učeben fakulty managementu se proměnila v komunitní centrum. Jsou tu děti, na které dohlíží studentka školy Kristýna Fašinová. „V rámci fakultního spolku se tu střídáme jako dobrovolníci a máme za úkol hlídat děti během toho, co si rodiny vyřizují další věci,“ vysvětluje.

Maminky dětí už si na úřadech zařizují potřebné dokumenty, další se vydaly do nemocnice kvůli ošetření.

V orientaci jim pomáhá takzvaná karta uprchlíka, kterou fakulta managementu ve spolupráci s městem a dalšími organizacemi vytvořila. „Jsou to v podstatě základní informace, které uprchlík v Jindřichově Hradci potřebuje. Jsou tam údaje o centru, které vzniklo v Českých Budějovicích, úřadech, které musí navštívit. Všechno je přeloženo do ukrajinštiny. Mají tam i informaci o dostupných lékařích,“ popisuje koordinátorka komunitního centra Veronika Vašíčková.

Čtěte také

Součástí nabízených služeb je i hmotná pomoc ve formě oblečení nebo hygienických potřeb. „Také jsme připravili kurzy češtiny, které vedou naši ukrajinští studenti,“ dodává koordinátorka.

Podle proděkana pro vnější vztahy Mojmíra Saboloviče se bude pomoc centra dál vyvíjet, aby odpovídala skutečným potřebám válečných uprchlíků. „Třeba vidíme, že kromě základních potřeb je tu ta obecná potřeba stát se co nejrychleji platným členem společnosti. Ptají se na možné nabídky zaměstnání, což budeme také nějak koordinovat,“ uvádí.

Komunitní centrum na fakultě managementu vzniklo, aby koordinovalo pomoc všech, kteří ji v Jindřichově Hradci nabízí, a také proto, aby se potřebné informace k uprchlíkům dostaly. K tomu mohou pomoci i lidé, kteří někoho z Ukrajiny ubytovali, stačí, aby se přihlásili na speciálním emailu města, který byl k tomuto účelu zřízený.

Spustit audio

Související