Provozovatel jindřichohradecké úzkokolejky nabídl ukrajinským uprchlíkům všechny své apartmány

9. březen 2022 17:58

Několik tisíc míst k ubytování mají pro uprchlíky z Ukrajiny jihočeské obce a dobrovolníci. Seznamy volných kapacit evidují krajští hasiči. Podle nich s nabídkou přichází i místní firmy.

Ubytování nabízí například společnost, která provozuje jindřichohradeckou úzkokolejku. „Naše apartmány poskytneme rodinám z Ukrajiny. Myslím, že to je ten základ, co jako společnost můžeme v tuhle chvíli udělat,“ potvrzuje Jan Čajánek, obchodní ředitel Jindřichohradeckých místních drah.

Firma vlastní mimo jiné dva apartmány v Kunžaku-Lomech. Mají i kuchyň s nábytkem, lednicí, vařičem a rychlovarnou konvicí. „Jediné, co chybí, je pračka, ale máme spolupráci s jindřichohradeckou prádelnou, která by tyto služby dokázala poskytnout. Popřípadě je tady příprava na pračku, abychom ji sem mohli do budoucna dodat,“ ukazuje Jan Čajánek.

Kromě dvou apartmánů v Kužaku-Lomech vlastní Jindřichohradecké místní dráhy dva apartmány ve Střížovicích, další dva apartmány a jeden byt v Nové Bystřici a malou budovu v Albeři. „To je takový menší domeček, chatka pro čtyři lidi. Myslím si, že kdyby byla nouze, máme všude možnost kapacitu navýšit,“ dodává obchodní ředitel.

Společnost původně chtěla apartmány jako obvykle pronajímat v létě turistům. „Měli jsme už spuštěný rezervační portál, nějaké objednávky tam byly. Zatím jsme s těmi lidmi v kontaktu a uvidíme, jaká bude situace. Doufám, že na straně zákazníků, kteří měli zájem se ubytovat, bude pochopení,“ říká Jan Čajánek.

Jindřichohradecké místní dráhy mají momentálně k dispozici ještě i další prostory, které by po menších úpravách mohly k ubytování lidí prchajících před válkou posloužit. Společnost se chystá válečným uprchlíkům nabídnout i pracovní místa.

Spustit audio

Související