V Písku se do výuky ukrajinských dětí zapojí šest základních škol

10. březen 2022 09:23

Děti ukrajinských uprchlíků můžou v Česku chodit do školy. Ne všechna města jim ale už stihla připravit zázemí. Do Písku zatím přijelo přes 130 běženců, z toho zhruba sedmdesát ve věku do patnácti let. Možnost učit se a setkávat budou mít ve všech šesti píseckých základních školách, které zřizuje město.

Jednu z nich bude zřejmě navštěvovat i Damír z Krivoj Rogu. Do Písku přijel se svojí matkou Viktorií Andrejevovou na konci února. Právě toto město byla jasná volba. V Písku totiž pracuje manžel Viktorie.

Z Krivoj Rogu odjeli hned po tom, co Rusové začali bombardovat tamní vojenské sklady. S sebou si vzali jen to nejnutnější, jak vypráví Viktorie. Doma nechali téměř vše, ale hlavně rodiče a další příbuzné.

Damír vzpomíná na školu, má rád matematiku, prvouku a tělocvik. Do české školy se mu ale nechce. Neumí jazyk a nemá tu kamarády. Maminka ho přesvědčuje, že učit se musí každý.

Čtěte také

Možná změní názor, až navštíví nedalekou Základní školu Tomáše Šobra, kde už mají školní družinu připravenou pro ukrajinské děti. „Škola disponuje třemi odděleními, předpokládáme, že bychom všechny tyto prostory poskytli. Místnosti jsou plně vybavené, útulné, jsou připravené pro herní a zájmové činnosti i případné vzdělávání. Je to taková část relativně oddělená od ruchu zbytku školy, aby děti měly možnost se aklimatizovat, socializovat, měly tady svůj klid,“ popisuje ředitel Jaroslav Volf.

Podobné prostory poskytnou ukrajinským dětem všechny základní školy zřizované městem. Starostka Eva Vanžurová má jasno i v organizaci výuky. „Malé děti by fungovaly v jednotřídkách, to znamená, my bychom je nechali pohromadě. U starších dětí, které by měly nastoupit do školy, bychom rádi zavedli výuku českého jazyka,“ vysvětluje.

Děti ukrajinských uprchlíků začnou navštěvovat školy v Písku v průběhu příštího týdne. „Nyní ještě hledáme osoby, které by vyučovaly český jazyk, ideálně navíc se znalostí ukrajinštiny, možná i ruštiny. Je to trochu složitější, ale i tak už máme nějaké přihlášené zájemce,“ dodává vedoucí odboru školství a kultury městského úřadu Marie Cibulková.

Město hledá také dobrovolníky, kteří by zajistili dětem volnočasové aktivity. Ty by se měly odehrávat hlavně ve školních areálech.

Spustit audio

Související