Podnikatel z Budějovic strávil jako dobrovolník šest dní na maďarsko-ukrajinské hranici

10. březen 2022 12:14

Válka na Ukrajině během několika okamžiků proměnila život i Michaelu Holobírkovi z Českých Budějovic. Kvůli pomoci uprchlíkům na čas uzavřel svou pivnici a spolu s několika dalšími dobrovolníky odjel pomáhat na maďarsko-ukrajinskou hranici.

V okolí obce Tiszabecs strávil téměř celý týden. Za tu dobu nejen přepravil do bezpečí několik lidí, ale zároveň pomáhal vybudovat speciální centrum pro uprchlíky. 

Z Českých Budějovic původně vypravil několik dodávek plných hygienických potřeb, teplého oblečení nebo kuchyňských spotřebičů. Nad tím, že na čas opouští svoji obživu, prý vůbec nepřemýšlel. „V tu chvíli jsem měl tak silné emoce, když jsem viděl záběry od kamaráda, který tam byl, že mě ani nenapadlo přemýšlet nad tím, co se bude dít tady, co bude s hospodou, jakým způsobem to ovlivní podnikání,“ říká.

Během pár dní se i díky jeho pomoci z budovy školy v Tiszabecsi stalo centrum pro uprchlíky, kde si můžou dát teplé jídlo nebo se vyspat a umýt. Vyřizování potřebných dokumentů pro vstup z Ukrajiny do Maďarska totiž často trvá i několik hodin.

Čtěte také

Mladý provozovatel českobudějovické pivnice se teď snaží myslet hlavně na pozitivní zážitky z místa. „Snažil jsem se, abych měl neustále v kapsách od bundy bonbony, a bylo strašně hezké vidět ty děti, které za vámi přichází, vy jim dáte bonbon a ony se najednou usmívají. Hrál jsem tam s nějakými kluky fotbal,“ vzpomíná.

Plně vybavené a funkční centrum pomoci Michaelova skupina předala maďarské organizaci Baptista, která ho má teď na starosti. On sám chce spolu s kolegy pomáhat i nadále, ale už v jiném odvětví. „Teď bychom se chtěli zaměřit na koordinování té přepravy, to znamená shánění dopravců, komunikace mezi hraničními přechody, abychom dokázali odvézt co nejvíc lidí,“ vysvětluje.

Na konci tohoto týdne ale Michael do Tiszabecse přece jen vyjede znovu. Musí tam ještě vyzvednout několik věcí, které přivezl, a na místě už nejsou potřeba. Všem případným zájemcům o dobrovolnickou pomoc doporučuje, aby sledovali facebookové stránky jednotlivých hraničních přechodů a nevyjížděli do oblasti bez předchozího kontaktu s koordinátory.

Spustit audio

Související