Přes osmdesát uprchlíků z Ukrajiny našlo útočiště v českobudějovickém hotelu Malý pivovar

16. březen 2022 11:44

Ještě donedávna byl častým cílem turistů z Asie, teď v něm našli azyl uprchlíci z válkou zmítané Ukrajiny. Hotel Malý pivovar v centru Českých Budějovic momentálně ubytovává desítky převážně ukrajinských žen a dětí. Ty přišly z různých koutů této východoevropské země. Prostory spravuje Budějovický Budvar, který je před několika měsíci kvůli plánované rekonstrukci uzavřel.

„Zřizovatel, ministerstvo zemědělství, nás oslovil, abychom nabídli kapacity, pokud nějaké máme, na ubytování uprchlíků z Ukrajiny v aktuální krizi. My jsme se snažili tyto prostory uzpůsobit i případně k nějakému dlouhodobějšímu bytí,“ říká manažer bezpečnosti Budějovického Budvaru Ludvík Bína v hotelu Malý pivovar v centru Českých Budějovic.

Hotel byl ještě donedávna prázdný, teď je v něm rušno. „Hotel byl před plánovanou rekonstrukcí, která byla víceméně nutná, nicméně jsme ho dali do provozuschopného, bezpečného stavu a v tuto chvíli zde máme 83 ubytovaných uprchlíků,“ uvádí Ludvík Bína.

Hotel nabízí snídaně a večeře a také péči v podobě rychlého poradenství a konzultací. „V tom nám od prvního dne pomáhají úředníci z magistrátu, kteří sem docházejí,“ vysvětluje Ludvík Bína.

Čtěte také

Místnost, v níž se dříve odehrávaly různé konference, je nyní plná hraček a také oblečení. „Udělali jsme sbírku u nás v pivovaru, zaměstnanci velmi ochotně přinesli věci, které mohli ve svých domácnostech postrádat. Tady jsme udělali takový herní koutek, jsou tu připravené i počítače a oblečení volně k dispozici,“ popisuje Ludvík Bína.

Mezi ubytovanými je paní Ludmila, která pochází ze Zakarpatské oblasti. Svůj dům na Ukrajině poskytla uprchlíkům z Kyjeva. Za pomoc je podle svých slov velmi vděčná, v Českých Budějovicích se jí velmi líbí. „Všechno se mi tu líbí, vaši lidé jsou moc dobří. Doma nervy a zpátky nemůžu. Budu tu pracovat, nechci Čechy využívat,“ říká.

Materiální pomoc ubytovaným v hotelu Malý pivovar v Českých Budějovicích poskytli žáci a studenti místní Vysoké školy technické a ekonomické. Budějovický Budvar uprchlíky ubytuje také ve svém bytovém domě v centru města.

Spustit audio

Související