Strakonická nemocnice nabízí ukrajinským uprchlíkům ubytování, ale i práci

16. březen 2022 08:23

Řady lékařů, sester i pomocného personálu strakonické nemocnice rozšiřují lidé z Ukrajiny. Kromě toho nemocnice uprchlíkům poskytuje léky, zdravotnickou péči a také ubytování. Několik rodin našlo domov na ubytovně v areálu nemocnice.

Malá Anna přijela do Čech společně se svojí babičkou a maminkou. Jak vypráví Nadiia Kravchuk, k útěku se ženy rozhodly poté, co tři kilometry od jejich domu dopadla bomba.

Po dlouhé a náročné cestě se jim podařilo sehnat útočiště ve Strakonicích díky příbuznému Michalu Bojkovi, který ve městě pracuje už mnoho let. „Přijely v půl páté ráno, já jsem je vyzvedl. Nejdřív jsem je ubytoval u sebe, ale tam bohužel nemohou zůstat, tak jsem společně s kamarádem našel jiné ubytování a pomáhám, jak můžu,“ vypráví.

Malá Anna přišla z Ukrajiny do Čech s maminkou a babičkou. Ženy našly ubytování v areálu strakonické nemocnice díky příbuznému Michalu Bojkovi

V nemocnici našla útočiště pro svoji snachu a vnuka z Ukrajiny i zaměstnankyně Yriena Strižak. I přes těžkou situaci je znát, že si malý Vasiil užívá babičky, kterou jinak vídá zřídka. Jeho matka se chce do rodné země vrátit hned, jak to půjde.

Kromě ubytování a možnosti stravování nabízí strakonická nemocnice Ukrajincům také práci. „Jsou mezi nimi zatím dvě sestry, které už nastupují, a potom máme na cestě lékařky. Měly by jít na plicní oddělení a aro, dále pracujeme s tím, že by sem přišla zubařka,“ potvrzuje ředitel Tomáš Fiala.

Strakonická nemocnice samozřejmě uprchlíkům poskytuje i ošetření. Od začátku války jich bylo kolem deseti. Připravená je ale i na pacienty, kteří potřebují pravidelnou péči. „Můžou to být třeba pacienti s ledvinovými chorobami, kteří budou potřebovat dialýzu. To bychom zatím v těch počtech příchozích do Strakonic zvládli,“ dodává Tomáš Fiala.

Nemocnice spolupracuje také s dalšími organizacemi. Například městu pro uprchlíky poskytla léky, které by měly být součástí každé domácí lékárny.

Spustit audio

Související