Ukrajinské děti míří do českých škol. Dva týdny mezi novými spolužáky mají už za sebou Káťa a Mark

26. březen 2022 08:23

V Česku je přes 130 tisíc dětí z Ukrajiny, které většinou se svými matkami prchly před válkou. Část z nich už má za sebou první dny ve škole. Patří mezi ně sedmiletá Káťa, která má nové spolužáky ve druhé třídě na Základní škole Bernarda Bolzana v Táboře.

„Líbí se mi, že mám hodně kamarádek, ráda si s nimi hraju. S paní učitelkou si také moc dobře rozumím. No, líbí se mi tu,“ říká druhačka Káťa.

Společně s ní do školy nastoupil o rok starší Mark, který ještě nedávno chodil do školy v Kyjevě. Teď už 14 dnů navštěvuje třetí třídu, kde je třídní učitelkou Pavla Šedivá. „Mark přišel s úsměvem na tváři a usmívá se pořád, tak doufám, že je tady spokojený. Myslím, že to společně zvládneme, že to jde nad očekávání dobře,“ popisuje.

Mezi největší kamarády osmiletého Marka patří Konrád Král, který s ním sedí v lavici. „Mluvíme někdy česky, někdy anglicky, ale spíš česky. Je veselý, ani se nebojí. Je to takové jiné než mít kamaráda z Česka, musíme na něj mluvit jinak a pomalu,“ vypráví.

Čtěte také

Do táborské školy v současnosti chodí pět ukrajinských dětí. Společně se ale potkávají každý den při hodině češtiny se svou krajankou Oksanou Kotsybovou, která na škole působí několik let. „Mám z nich opravdu velkou radost, protože děti se snaží, je vidět, že udělaly krok dopředu a hlavně to chtějí,“ komentuje.

Podle ředitele školy Zdeňka Trsky se proces integrace ukrajinských dětí do nového prostředí daří velmi dobře. Důležité ale teď bude vydržet i do budoucna. „Jde o to celý ten proces udržet tak, aby prostě fungoval. Zaměřujeme se teď na to, aby bylo vidět, že ty děti posunují, že s nimi dále pracujeme. A samozřejmě budeme moc rádi, když přijdete za půl roku a nepoznáte, které dítě je cizinec,“ uvádí.

Základní škola Bernarda Bolzana v Táboře je připravena v případě potřeby přijmout i další ukrajinské děti. Hlavním limitem je kapacita daná ministerstvem školství.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související