Deset ukrajinských sirotků se svou pěstounkou našlo dočasný domov na jihu Čech

23. březen 2022 12:09

Vlaky, autobusy i auty utíkala skupina deseti sirotků vedená pěstounkou Natali z válkou zmítané Ukrajiny. Nakonec našli dočasný domov v Nových Hradech na Českobudějovicku. Radnice pro děti a jejich pěstounku našla ubytování v jednom z nevyužívaných domů, který patří Lesům České republiky. S jeho vybavením a úpravou pomáhali dobrovolníci z celého města.

„Vzniklo to tak, že jsem na Facebooku objevila skupinu čtyřiceti sirotků, kteří chtěli odejít z Ukrajiny, ale nevěděli kam a jakým způsobem. Nakonec si zajistili svoje místa, ale já jsem rozhodila sítě po svých známých, kteří mluví rusky, ukrajinsky, jestli náhodou neobjeví další skupinu, která by potřebovala pomoc,“ vypráví dobrovolnice Leona Šňupárková.

Skupiny se nejprve ujalo novohradské komunitní centrum. Radnice následně poskytla svůj penzion a poté se objevila možnost využít prázdný dům Lesů České republiky přímo ve městě.

Čtěte také

Státní podnik zareagoval takřka ihned a s vybavením a zařízením prostor pomáhalo několik dobrovolníků. „Tady se nemusely dělat žádné stavební úpravy, přišla sem prostě skupina dobrovolníků, kteří během víkendu uklidili, a hned jsme začali vozit věci. Už konkrétně jsme informovali, co je potřeba pro tuto skupinu,“ popisuje starosta Vladimír Hokr.

Cesta sirotků vedla z Dněpropetrovsku do Lvova, následně do Polska a odtud na jih Čech. O děti se stará pěstounka Natali, které pomáhá také její vlastní dcera s vnučkou.

Za ubytování a další podporu je podle svých slov nesmírně vděčná. „Jsou to úžasní lidé, ani jsem si nepomyslela, že tak dobří lidé existují. Pomohli našim dětem, aby se tu usadily, organizují pro nás různé výlety do přírody, která je tu nádherná. Moc se nám tu líbí a děti jsou spokojené, mají klid, to je teď nejdůležitější,“ říká.

V druhé části stejného domu nedaleko centra Nových Hradů se zanedlouho usadí také další dvě ukrajinské rodiny.

Spustit audio

Související