Kdysi tam parkovaly ruské tanky, teď areál bývalých kasáren v Budějovicích ožil festivalem na podporu Ukrajiny

11. duben 2022 06:35

Stovky lidí navštívily v Českých Budějovicích speciální festival na podporu válkou zmítané Ukrajiny. Organizátoři ho uspořádali v areálu bývalých Žižkových kasáren, kde shodou okolností v srpnu 1968 parkovaly i ruské tanky. Součástí byla hudební i divadelní vystoupení a lidé mohli ochutnat také tradiční ukrajinské speciality.

„Máme tady tradiční ukrajinská jídla, boršč, ten už asi každý zná, dále zelný list, ve kterém je směs rýže s masem, a těsto plněné bramborami nebo tvarohem a také zelím,“ ukazoval na trhu Ruslan Zassiedko, který působí v Českých Budějovicích jako řeckokatolický kněz, ale pochází z Ukrajiny.

Kromě dobrot mohli návštěvníci zakoupit také řemeslné výrobky. „Nabízíme tradiční práce, vyšívané ručníky, vyšívané košile a různé drobné předměty,“ dodal Ruslan Zassiedko.

Čtěte také

V areálu bývalých kasáren byla také velká sbírka oblečení různého druhu. „Jedná se o Budějovický šatník, což je sbírka oblečení pro ukrajinské uprchlíky. Hlavně tu máme věci pro děti a ženy a uprchlíci si mohou přijít vybrat si to, co potřebují,“ vysvětlil Tomáš Kuboušek, jeden z organizátorů akce.

Akce nazvaná Budějcký den pro Ukrajinu měla podle něj dva hlavní cíle. „Chceme vybrat peníze pro řeckokatolickou charitu a také navázat kontakty mezi Čechy a Ukrajinci, aby se tady Ukrajinci necítili sami. Pomáhají nám organizace jako Amnesty International a Paměť národa, zapojil se Jihočeský kraj, hasiči a spousta dalších,“ doplnil.

Na pódiu se odehrála třeba módní přehlídka návrhářky Viktorije Morozoff a vystoupil také sólista opery Jihočeského divadla Alexandr Beň, který pochází z ukrajinského Lucku a bezmála třicet let žije na jihu Čech.

Řeckokatolická charita peníze použije hlavně na pomoc ukrajinským maminkám s dětmi.

Spustit audio

Související