Učitelky v důchodovém věku se po letech vrátily do školy. Učí děti ukrajinských uprchlíků

30. březen 2022 11:15

Zhruba 400 ukrajinských dětí se v současnosti učí v českobudějovických školách. Výuku ve dvou třídách zajistilo v areálu kongregace školských sester také Biskupské gymnázium. Učitelky pro víc než třicet dětí ale nebylo snadné sehnat. Vedení gymnázia je nakonec našlo mezi bývalými kolegyněmi v důchodovém věku, které se do školy vrátily po několika letech.

V 75 letech začala znovu učit Jindřiška Maršíková. „Já jsem vždycky učila ráda, baví mě to. Děti jsou mi milé a tohle jsou děti, které mají ještě ke všemu něco za sebou,“ říká.

Do třídy ukrajinských prvňáků a druháků chodí například Maria a Marta. Maria říká, že ráda píše, a Marta je nadšená z krásné třídy, hraček a také paní učitelky.

„Děti jsou šikovné, umíme už barvy, části těla, dnes začneme zvířátka. Musí se hlavně naučit poslouchat tu řeč, melodii a jednotlivá slova. Neznají se, já na ně mluvím cizí řečí, takže udržet jejich pozornost dá práci. Musí se to kombinovat s písničkami, malováním nebo pohybem,“ dodává Jindřiška Maršíková.

Čtěte také

Další učitelkou, která v důchodovém věku pomáhá s výukou ukrajinských dětí, je Jaroslava Havelková. K tomu, aby se po třinácti letech vrátila do školy, ji přemluvila právě její dlouholetá kamarádka a kolegyně Jindřiška Maršíková.

Na rozdíl od ní si to trochu rozmýšlela. „Váhala jsem, protože přece jen to už byla velká přestávka. Když jsem pak ale viděla tu situaci, tak jsem to pokládala skoro za povinnost. Dostat se do té práce, do toho koloběhu, to vůbec nebyl problém, horší je jazyková bariéra,“ popisuje.

To, že Biskupské gymnázium v Českých Budějovicích shání pro ukrajinské děti pedagogy, se mezi staršími učitelkami rychle rozkřiklo a začaly samy nabízet svoji pomoc. Vedení školy má tak už i několik náhradnic pro případ, že by jejich kolegyním došly síly.

Spustit audio

Související