Speciální adaptační skupina pro děti z Ukrajiny vznikla v Mateřské škole Větrná v Českých Budějovicích

19. duben 2022 10:41

Postarat se o děti tak, aby nemusely trávit čas samy doma. To je hlavní cíl speciální adaptační skupiny pro děti ukrajinských uprchlíků v Mateřské škole Větrná v Českých Budějovicích. Jde o první a zatím jedinou takovou skupinu v krajském městě. Využít jí může prakticky kdokoliv a školka pomáhá i samotným maminkám.

„Je to adaptační skupina, takže pokud maminka má nějaké problémy s úřady, zdravotnictvím, očkováním a tak dále, pomáháme. Zároveň děti třeba i chvilku pohlídáme,“ popisuje ředitelka Mateřské školy Větrná Kamila Finková.

Například na začátku minulého týdne navštěvovalo vyhrazenou třídu v její školce třináct ukrajinských dětí. „Teď je jich méně, protože pro některé už jsme našli volné místo v běžné mateřské škole,“ dodává ředitelka.

Čtěte také

Vedení mateřské školy navíc ukrajinským maminkám pomáhá získat práci. Využila toho například paní Mariana původem z Umaně, která má ve skupině pětiletého syna. „Je to naprosto úžasné, adaptace mého syna mezi české děti jde skvěle a paní ředitelka mi navíc pomáhá získat zaměstnání. Doma jsem pracovala ve zdravotnictví. Hlavně jsem chtěla, aby si tu syn našel kamarády, a to se povedlo,“ pochvaluje si.

Českobudějovická radnice označuje školku ve Větrné ulici za příklad dobré praxe pro ostatní. Skupina funguje každý všední den od 8 do 16 hodin.

Podle náměstka primátora Tomáše Chovance by město do budoucna rádo vytvořilo ještě alespoň jednu takovou skupinu. „Jediné omezení je momentální kapacita. Opravdu může přijít maminka ráno, být tu s dítětem, případně si odskočit něco zařídit a zase se vrátit,“ říká.

Vedení města v červnu vypíše speciální termín pro zápis ukrajinských dětí do svých mateřských škol. Podle zájmu a počtu se pak v rámci svých kapacit bude snažit vycházet maximálně vstříc.

Spustit audio

Související