Na kvalitního malíře nebo zedníka se čeká měsíce, někde i rok. A nedorůstá ani mladá generace

22. květen 2023 08:16

V Česku je nedostatek kvalitních řemeslníků. Podle ředitelů cechů dosluhuje starší generace a nových malířů, zedníků nebo sádrokartonářů moc nepřibývá. Jihočeši tak při rekonstrukcích bytů musí čekat až rok na termín.

„My jsme si objednali firmu na rekonstrukci celého bytu. Vymalovali nám, ale stala se nemilá věc, že jednu místnost bylo nutné předělat, štuky, včetně malby, a to už firma nedělala. Tak jsme se snažili najít soukromého malíře, projel jsem veškeré internetové stránky, obvolal jsem a bohužel jsem zjistil, že nikdo není během půlroka schopný byt vymalovat. Nakonec jsme se museli obrátit na kamaráda zedníka,“ vypráví Jan Reindl z Českých Budějovic.

Že se na kvalitního malíře dnes čeká minimálně několik měsíců, potvrzuje i předseda Cechu malířů a lakýrníků České republiky Pavel Žatečka. „Těch kvalitních, co opravdu umí a nemusí se po nich nic opravovat, je málo. Na tyto mistry řemeslníky se čeká měsíce a v některých regionech i roky,“ uvádí.

„Lidé, kteří se již jednou spálili s nekvalitní prací od řemeslníka narychlo, si raději počkají. I to by mělo být pro zákazníka varovným signálem, když řemeslník má čas hned druhý den. To je velmi podezřelé, protože fachmani mají diáře opravdu plné,“ dodává.

Čtěte také

Velkým problémem je, že nedorůstá mladá generace. O některé učební obory mají studenti malý zájem. Potvrdilo to opět i první kolo přijímacích zkoušek. „Nejvíce žáků chybí na oborech zedník, malíř, montér suchých staveb neboli sádrokartonář. A obecně u firem chybí obkladači,“ vyjmenovává ředitel Střední školy polytechnické v Českých Budějovicích Luboš Kubát.

V prvním kole škola přijala například sedm malířů a třináct budoucích zedníků. V druhém kole plánuje nabrat dalších skoro osmdesát studentů do všech učebních oborů. Luboš Kubát upozorňuje, že rodiče dětem možnosti studia často dobře nevysvětlují. „Ta práce s potenciálními řemeslníky by měla začít hlavně v rodině. Rodiče jim to třeba správně nevysvětlují, neodhadnou jejich schopnosti, žáci jdou na maturitní obor a pak stejně během roku přechází jinam,“ popisuje.

Přesné počty žáků v učebních oborech budou jihočeské střední školy znát až na konci září ze zahajovacích výkazů. Ročně přijímají přes dva a půl tisíce učňů. Kapacita škol podle vedoucí krajského odboru školství Hany Šímové přitom převyšuje počet uchazečů.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související