Zedník, obkladač nebo malíř. Tyhle učební obory jsou už takřka na vymření

19. srpen 2021 15:42

Jihočeské střední školy evidují slabý zájem o některé učební obory. Hlásí se málo budoucích zedníků nebo autokarosářů. Školy proto vypisují ještě ke konci srpna přijímací řízení bez zkoušek.

„Nejvíce chybí žáci na oboru zedník, potom je to i malíř a montér suchých staveb neboli sádrokartonář. Obecně u firem chybí obkladači,“ uvádí ředitel Střední školy polytechnické v Českých Budějovicích Luboš Kubát.

Škola ještě vypsala čtvrté kolo přijímacího řízení na 26. srpna bez přijímacích zkoušek. „Ještě je místo na oborech kominík, malíř a lakýrník, tesař a strojní mechanik neboli zámečník,“ vyjmenovává.

Propad zájmu o některé učební obory eviduje i Střední průmyslová škola automobilní a technická v Českých Budějovicích. U některých má jen třetinovou obsazenost. „Ve strojírenských oborech chybí karosáři, zámečníci, obráběči, nástrojaři. U nás skončila celá jedna třída,“ říká ředitel Jan Šindelář.

Čtěte také

Důvodů malého zájmu je podle ředitelů hned několik. „Rodiče to třeba správně nevysvětlují dětem nebo správně neodhadnou jejich schopnosti, žáci jdou pak na maturitní obor a během roku přechází,“ myslí si Luboš Kubát.

Jan Šindelář upozorňuje, že velkou roli hraje i finanční ohodnocení po nástupu do zaměstnání. „Uplatnitelnost je podle mě bezproblémová, otázka finančního ohodnocení je na budoucího zaměstnavatele. Šikovný řemeslník ale nemusí jenom do firmy, může si po čase otevřít vlastní živnost. Dneska řemeslníci nejsou, jak vidíme,“ dodává.

Přesný stav obsazenosti budou školy znát až na začátku října po takzvané migraci studentů na začátku školního roku. Už teď je ale podle vedoucí krajského odboru školství Hany Šímové jisté, že kvůli pandemii koronaviru se zvýšil zájem o zdravotnické obory, ale velký pokles je u gastronomie. „Když vidíte, že téměř rok jsou tato zařízení uzavřená, tak to může vyvolat otázku, jestli je to zaměstnání stabilní,“ komentuje.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související