Buď mistr! Jihočeská hospodářská komora láká žáky ke studiu řemesel

4. únor 2020 16:11

Žáci devátých tříd se musí v únoru rozhodnout, kde budou po ukončení základní školy dál studovat. Hospodářská komora je chce prostřednictvím projektu Buď mistr! a stejnojmenného webu přesvědčit, že řemeslné učňovské obory jsou tou správnou volbou.

Za posledních deset let totiž v Jihočeském kraji na učňovských školách ubyla téměř čtvrtina studentů.

Jedním z mála učňů, kteří teď studují na Středním odborném učilišti v Lišově obor truhlář, je Jan Dvořák. „Vybral jsem si to, protože mě baví práce se dřevem a můj táta dělá taky truhlařinu, takže chci pokračovat v jeho oboru,“ vysvětluje.

„Do prvního ročníku na obor truhláře se otevíraly vždycky tři třídy po třiceti dětech a dneska máme problém, aby se sehnala skupina deseti až patnácti žáků,“ připomíná historii oboru ředitelka školy Marie Benedová.

O malém zájmu o učňovské obory ví i Jihočeská hospodářská komora. „My máme tu výhodu, že se můžeme ptát těch řemeslníků, jak to vůbec v daném sektoru a odvětví vypadá. Mají teď problém s tím, že práce je tolik, že ji sami nestíhají a potřebovali by víc kolegů v oboru,“ říká Dana Feferlová.

I proto vznikl nový web Buď mistr! Jihočeská hospodářská komora ho zaměřila na propagaci řemesel spojených se stavebnictvím. „Najdou tam takovou krátkou zkušenost a referenci samotného podnikatele a především se tam snažíme ukázat, co se naučí na škole a zároveň, kde potom naleznou uplatnění,“ popisuje Dana Feferlová.

Čtěte také

Na lišovském učilišti vyrobili žáci třeba stoly pro obchodní školu v Českých Budějovicích. Tím, že učni pracují na skutečných zakázkách, je škola připravuje i na budoucí povolání. „Aby si zkusili, jak zakázky sehnat a jak je rozplánovat, aby je zvládli od začátku do konce,“ dodává ředitelka Marie Benedová.

O vlastním podnikání v budoucnu uvažuje i Lukáš. Výuční list v oboru truhlář už má hotový, ale ve škole zůstává. Využil možnost vyučit se i čalouníkem. „Když budu schopný udělat jako truhlář kostru nábytku a potom to i očalounit, tak mi to přišlo jako dobrá kombinace. Navíc zkrácené studium na čalouníka trvá jen rok, tak jsem si řekl, proč ne,“ komentuje.

Lišovské učiliště při vzdělávání budoucích řemeslníků spolupracuje i s okolními firmami a také pořizuje nové moderní stroje, se kterými se pak absolventi setkají i v praxi. Letos to bude například CNC obráběcí stroj.

Spustit audio

Související