Školy v Česku obnovily praktickou výuku. Někteří učni se musí znovu vracet k základům

26. duben 2021 16:30

Školní dílny, ateliéry i laboratoře jsou znovu přístupné studentům. V Česku je po více než čtyřech měsících opět povolená praktická výuka. Týká se to učňů, žáků středních odborných škol i studentů závěrečných ročníků vysokých škol. K praktické výuce se tak v Česku po koronavirové pauze mohlo vrátit na 130 tisíc mladých lidí.

Dvůr střední odborné školy a středního odborného učiliště v Třeboni začal ožívat už v půl osmé ráno. Ještě před zahájením výuky museli učni i vyučující absolvovat antigenní testy.

„Nastoupili žáci posledních ročníků, opraváři zemědělských strojů a automechanici plus poslední ročníky sklářů. Cílem je připravit je na závěrečné zkoušky,“ řekl zástupce ředitele školy pro odborný výcvik František Janda.

Žáci závěrečných ročníků budou mít praktickou výuku kontinuálně až do konce školního roku. „Třetí ročníky máme ještě rozdělené do menších skupin, aby případnou karanténu absolvovalo co nejméně spolužáků,“ doplnil ředitel Petr Káninský.

Před zahájením výuky museli učni i vyučující absolvovat antigenní testy na koronavirus

Mladší učni se budou ve výuce střídat po týdnech. To je případ Filipa. „Já jsem z prvního ročníku oboru opravář zemědělských strojů. Musím pochválit učitele, že se při online výuce hodně snažili, myslím, že tam kvalita byla, ale s praxemi bohužel nelze nic distančně udělat,“ komentoval.

Že se praktická výuka v posledních čtyřech měsících v podstatě zastavila, snad s výjimkou oboru modelářství a návrhářství oděvů, vidí i vyučující v dílně malování na sklo Iveta Slepičková. „Musíme s prvním ročníkem dohnat to, co jsme nestihli na začátku. Hodně nám ten čas chybí. Teď opakují základy, začínáme zase znovu, není to jednoduché,“ popsala.

Z 65 testovaných žáků měl v Třeboni pozitivní antigenní jediný. Ostatní se tak mohli vrátit k praktické výuce, kterou opustili před Vánoci. Ožily tak dílny automechaniků, svářecí místa, brousírna skla i umělecký ateliér. Učitelé věří, že studentům, kteří budou mít zájem, se podaří ztracené měsíce dohnat.

Spustit audio

Související